Előző
Következő
új cikk

Belföld

Előzetesbe került Bróker Marcsika - Tudták, hol rejtőzött?

nepszava.hu|2016. dec 16. 09:44, frissítve: 2016. dec 16. 13:07
[A+ A-]

MTI Fotó: Mészáros János

Dobrai Sándorné közel ezer embert károsíthatott meg az elmúlt 15-20 évben Karcag környékén, ahol a lakosok tudhatták, hova menekült a "Bróker Marcsikaként" elhíresült Kun-Mediátor vezetője. A Blikk szerint egy helyi amatőr színtársulat a Belizi Maranka címen állította színpadra a karcagi nő történetét, és mint kiderült, nem tévedtek, tényleg a közép-amerikai, karibi térségben elhelyezkedő országba menekült Marcsika, akit ma előzetes letartóztatásba helyeztek. A bíróság döntése nem jogerős.

Papp Judit, a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Ennek indoka, hogy a gyanúsított a nyomozó hatóság elől már korábban megszökött, külföldre távozott és csak nemzetközi elfogatóparancs alapján sikerült kézre keríteni. Továbbá szabadlábon hagyása esetén megalapozottan lehet attól tartani, hogy veszélyeztetné a bizonyítási eljárást. 

A bíróság döntése nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen, elsősorban házi őrizet elrendelése érdekében. Az ügyész a döntést tudomásul vette - tette hozzá a sajtószóvivő. Papp Judit közölte: a Szolnoki Törvényszék soron kívül bírálja el a fellebbezést, várhatóan még karácsony előtt döntenek arról.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják a nőt. A büntetési tétel 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, viszont halmazati büntetésként akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik a gyanúsítottat.

MTI Fotó: Mészáros János

MTI Fotó: Mészáros János

Korábban írtuk: megbilincselve, vezetőszáron vitték tegnap kihallgatásra Dobrai Sándornét, aki több mint ezer embert vert át Karcag és környékén, több mint 20 mil­liárd forintos kárt okozva. A Blikk szerint Marcsika most is nagyon figyelt megjelenésére, divatos fekete bőrdzsekit és egy virágmintás ruhát viselt, a haját szépen beszárította, és a karibi napfény is látszott még barnára sült arcán. Ha nem lett volna rajta a bilincs, teljesen úgy nézett volna ki, mint aki nemrég tért vissza a trópusi nyaralásáról - írják a cikkben.

A bulvárlap cikke szerint Karcagon tudhatták, hol rejtőzik az ezer embert átverő Dobrai Sándorné, idén áprilisban ugyanis egy helyi amatőr színtársulat a Belizi Maranka címen állította színpadra a történetét. A darabban egy tanárnő játszotta a csaló brókert, akit testőrök kísérnek, és törpéknek ábrázolták az ügyfeleit, akiket hangzatos ígéretekkel, magas kamatokkal becsapott. Marcsikát a darabban nem véletlenül nevezték el belize-inek, és mint utólag kiderült, tényleg ráhibáztak a karcagi amatőr színjátszók, hiszen Dobrainé valóban másfél évig élt a trópusi Belize-ben, ráadásul a Kun-Mediátor bedőlése előtt már többször is elutazhatott a közép-amerikai országba.

Bróker Marcsika úgy bukott le másfél év után, hogy pénz szűkében a Karcagon is jól bevált piramisjátékra hasonlító módszerrel  csapta be a belize-i lakosokat, ám hamar lebukott, így a helyi hatóságok őrizetbe vették, és átadták a magyar hatóságokna­k.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A rendőrség 2015. április 14-én azt közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég vezetője, az Interpol által is körözött Dobrai Sándorné csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!