Előző
Következő
új cikk

Belföld

Erzsébet-utalvány - Káoszt és csalódottságot hozott Orbán ajándéka

nepszava.hu/MTI|2016. dec 22. 11:44, frissítve: 2016. dec 22. 14:15
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Hiába jelentették be nagy hűhóval a nyugdíjasok szavazatának megvásárlását célzó Erzsébet-utalványokat, egyelőre úgy tűnik, inkább káoszt, mint elégedettséget hozott Orbán Viktor karácsonyi ajándéka. Nem elég, hogy az érintettek többsége nem tudja, hogyan és mire lehet felhasználni az utalványokat, a postásoknak több mint 150 mázsa küldeményt kell továbbítaniuk, amire a családi pótlékok kifizetése is rácsúszott, így az MSZP szerint a nyugdíjasok fele nem fogja megkapni karácsonyra a tízezer forint értékű címleteket.

A szavazók meggyőzését célozta - előretekintve a 2017-es választásra -, mégis a bejelentése óta folyamatosan inkább az Erzsébet-utalványok körüli problémákról és káoszról lehet hallani, mintsem a kilóra megvett, elégedett nyugdíjasokról. Miután kiderült, hogy a kormányhivatalnokok helyett mégis a postások kézbesítik a 10 ezer forintos utalványokat, már lehetett tudni, hogy a címzettek többsége nem fogja megkapni karácsonyig az Orbán Viktor levelével kiegészített küldeményt. 

Túlhajszolt postások

A portálok olvasói az ország minden részéről hatalmas késésekről, eltűnt küldeményekről és ideges postásokról panaszkodtak. A 444.hu azt írta, hatalmas munkaerőhiány van a cégnél, és ezért esett szét év végére a szolgáltatás (valamint ezért is merülhetett fel korábban, hogy Orbán Viktor ajándékát, az Erzsébet-utalványokat kormányhivatalnokok vigyék ki a nyugdíjasoknak a postások helyett). Már korábban is látszódott, hogy a posta idén sem néz egyszerű feladat elé az ünnepek környékén jelentősen megnövekedett csomagforgalommal, további 2,8 millió küldemény pedig majdhogynem lehetetlen helyzet elé állítja őket. 

Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ugyan a héten gőzerővel dolgoztak a nyomdák, csak a hét közepére tudták teríteni a postahivataloknak a küldeményeket. Hozzátette: a postások erőn felül teljesítenek, összesen több mint 150 mázsa küldeményt kell továbbítaniuk, és a nyugdíjasok juttatásának kézbesítésére a családi pótlékok kifizetése is rácsúszott.

Káosz az üzletekben

Bár a Magyar Posta azt állította, náluk nincs káosz, a szállításokkal minden rendben, a küldemények kézbesítésének háromnegyedét határidőn belül teljesítik, az üzletekben egész mást tapasztalt a 24.hu tudósítója. Sok érintett számára nem egyértelmű, hogy mire jó és hogyan használható az Erzsébet-utalvány, ami érthető: nem találkoztak vele eddig, a köznyelvben csak “kajautalványként” emlegetett extrát a munkáltatók adják munkavállalóiknak. Az egyik idős hölgy arra panaszkodott, hogy bár 9980 forintért vásárolt, abból csak 4450 forint értékben váltanak be utalványt, majd azt sérelmezte, hogy az utalványok használatára vonatkozóan nem helyeztek el tájékoztatót a bejáratnál. Nem mindegy maguknak, hogy mit veszek belőle? A pénz az pénz! - jelentette ki a néni.

Egy idős úr azt nem tudta, hogy az utalványból nem lehet pénzt visszakapni, csak azt hajtogatta, hogy "de hát ez 2000 forintot ér, rá van írva". 

Korózs Lajos megerősítette, hogy a nyugdíjasok szerinte nem tudják, hogy az Erzsébet-utalvány esetében nem készpénzről van szó. Az utalvánnyal csak élelmiszert lehet vásárolni, ám ha a vásárlás összege nem éri el az utalvány értékét, a különbözetet a boltban nem adják vissza. A szocialista politikus szerint minderről nem tájékoztatta megfelelően a kormányzati kommunikáció az érintetteket, ahogyan arról sem, hogy maga az Erzsébet-utalvány értékküldemény is, vagyis csak a címzett veheti át. Helyette csak közjegyzőnél hitelesített meghatalmazás birtokában vagy egy postai meghatalmazás-minta segítségével vehetik át a hozzátartozók. 

Amit tudni kell az utalványokról
  • Az Erzsébet-utalványokkal csakis élelmiszert lehet venni. Ha ötféle terméket vásárolunk és ebből csak kettő élelmiszer, akkor csak annak a kettőnek az árát fedezhetjük az utalvánnyal. A kasszás/pénztáros/eladó nem tud mit tenni, el kell számolnia. Nem rajta múlik, ő valószínűleg segítene, ilyen a rendszer.
  • Az Erzsébet-utalványból nem lehet készpénzt és Erzsébet-utalványt sem visszaadni. Jól ki kell számolni, hány forint értékben költ a megajándékozott, különben vagy veszni hagyja az értékes forintokat vagy rá kell fizetnie. Senki sem fog készpénzt kapni a boltban az utalványért. A kasszás/pénztáros/eladó keze ebben az esetben is meg van kötve: el kell számolnia, ez nem az ő döntése - emlékeztetett a 24.hu.

 

Korózs Lajos szerint ez azt mutatja, hogy a kormányt semmi más nem érdekelte, "csak a haszon, hogy mennyi pénzt tudnak zsebre tenni, mennyi pénzt tud a Nemzeti Üdülési Alapítvány különböző juttatásokként felvenni". Hozzátette: a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa után számításaik szerint 3 milliárd forint a jutalék. Kérdésként vetette fel, hogyha a Nemzeti Üdülési Alapítvány januártól megszűnik, akkor kinek a zsebébe vándorol ez az összeg. Ugyanígy kérdéses, kit illet az a jutalék, amely abból adódik, hogy a tárcák ugyancsak Erzsébet-utalvány formájában jutalmazzák munkatársaikat az év végi munka elismeréseként. Előrevetítette: az MSZP tételesen meg fog vizsgálni minden egyes bizonylatot, annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjon és ha a Nemzeti Üdülési Alapítvány nem bocsátja rendelkezésükre a dokumentumokat, akkor ki fogják perelni azokat.

Havas sem kapta még meg a borítékot
Havas Henrik Facebook-oldalán számolt be arról, hogy bár neki is járna, még nem kapta meg az Erzsébet-utalványát. "A TV-ben láttam egy borítékot, és nekem úgy tűnt, hogy feladóként a miniszterelnököt jelölték meg. Az utalvány mellé persze mellékelnek egy levelet is Orbántól, egyértelmű, hogy kilóg a lóláb. Gondoljak a Brexitre, az angol kilépést is a „vén hülyék” szavazták meg. A fiatalok kisebbik része a maradás mellett szavazott, a többség pedig el sem ment. Egyébként pedig legyünk őszinték, minden nyugdíjasnak jól jön Karácsonykor, hogy tízezer Forintért szabadon vásárolhat ételt, italt. Azért ez tényleg segítség, még akkor is, ha kilóg a lóláb - írta közösségi oldalán a műsorvezető.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!