Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Egy kényes hamisítás

Népszava|2016. dec 27. 06:06
[A+ A-]

Magam is mélységes megrendeléssel értesültem Orbán Viktor meghekkelt interjújáról (micsoda ötvözete a múlt- és a jelenszázad technológiáinak: nyomtatott lapot meghekkelni) a Fejér Megyei Hírlapban. Részben dühös voltam, mert akármennyire is nehézkes, de legalább a demokratikus oldalnak be kell tartania a játékszabályokat. Nem szükséges lesüllyedni az Origo-Ripost-Lokál színvonalára ahhoz, hogy valaki megírja, amit meg kell. Egy interjút meghamisítani nettó etikátlan, a tettest bármelyik laptól elzavarnák. Ha például a Pesti Srácok valamelyik újságírója csinálja meg ezt valamelyik európai menekültügyi szószólóval, akkor forrongana az egész liberális társadalom - teljes joggal.

A Pannon Lapok Társasága elnézést kért az esetért. Amúgy csoda, hogy észrevették. Egy normális ember kábé három mondatot tud ebből elolvasni: az eredeti interjúért is kijárt volna egy bocsánatkérés. Hiszen mi a komcsi tempó, ha nem az, hogy Mészáros Lőrinc frissen felvásárolt kiadója karácsonykor az összes megyei újságjában ugyanazt az alákérdezős propagandainterjút közli le. Emlékeztetőül, a vidéki lapok jóvoltából nagyjából egymillió emberhez juthattak el Orbán magvas karácsonyi gondolatai.

Ugyanakkor az utóbbi napok eseményeiből kiindulva az indíték vélhetően az lehetett, hogy a Fejér Megyei Hírlapnál is karácsony előtt rúgtak ki munkatársakat, miután a Magyar Idők cenzorai "felülvizsgálták" teljesítményüket. Az illető gondolom úgy érezte, legalább legyen értelme annak, hogy kirúgják. Orbán így is úgy is hazudik, ezen kívül mindegy, mit adnak a szájába. Az ügyben nemigen lehet igazságot tenni, a tehetetlen düh sok mindenre képes. Annyi azonban bizonyos, így nem lehet megbuktatni Orbán rendszerét, sőt.

Másfelől meg a magyarok panaszkodnak a sajtószabadság hiányára, ahelyett hogy hálásak lennének a sorsnak, hogy ide születtek. Erdogan török elnök egyetlen percig sem keresgélné a lapnál a felelősöket, simán bebörtönözne mindenkit. Most is csaknem egy egész szerkesztőségnyi újságírót tartóztattak le Törökországban.

Mészáros meg vadul jegyzetel, miközben Orbán némán bólogat.

Szánthó Péter szanthop@nepszava.hu