Előző
Következő
új cikk

Belföld

Milliárdokat kaszálnak Erzsébet áfáján

Népszava-információ|2016. dec 28. 05:05
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Jócskán megdobhatják az áfabevételeket a nyugdíjasoknak kiosztott Erzsébet-utalványok. Fónagy Jánost a szocialista Lukács Zoltán kérdezte a karácsonyi utalványosztogatás anyagi részleteiről, a fideszes államtitkár pedig azt válaszolta: nagyságrendileg 5 milliárd forint áfa bevétel várható, ha az utalványokat élelmiszerre költik.

Fónagy azt is megírta: ahhoz, hogy meg tudják adni ezt az év végi ajándékot a nyugdíjasoknak, az Országvédelmi Alaphoz kellett hozzányúlni, onnan 25 milliárd forintot vettek el. A források más részét az egyéb költségvetési megtakarításokból csoportosították át.

A nagy nyertes az állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. lehet. A Magyar Nemzet korábban úgy számolt, hogy a cégnek akár kétmilliárd forint extra bevétel is összejöhet. Először akkor kapnak pénzt, amikor az állam megveszi az utalványokat (ekkor 2 százalék a szolgáltatási díjuk), majd amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, már 5 százalékos díjjal váltják azt át valódi pénzre. Az államtitkár nem bonyolódott bele a számításokba, egyszerűen annyit írt, hogy majd a cég 2018-as beszámolójából kiderül, mennyi extra bevételhez jutnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!