Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Több mint kétezer állatot mentettek

Népszava-információ|2017. jan 2. 05:18
[A+ A-]

Az elmúlt esztendőben több mint kétezer emberi segítségre szoruló vadállatról gondoskodott a Fővárosi Állat- és Növénykert, mivel természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a mentőmunka is, a törött szárnyú, meglőtt vagy mérgezett madaraktól kezdve az elárvult mókuskölykökön, telelésben megzavart denevéreken és a megégett sünökön át egészen az elgázolt mocsári teknősökig. A felgyógyult, megerősödött, mentett állatokat minden olyan esetben, amikor állapotuk megengedte, visszajuttatták természetes élőhelyükre.

„A mentett állatok számát állatcsoportonként utoljára november végén összesítettük. Akkor a madaraknál 88 faj kereken 1000 egyede, az emlősöknél 11 faj 781 egyede, a hüllők és a kétéltűek körében pedig 9 faj 205 egyede volt a január elsejétől addig behozott mentett állatok száma.

Ez összesen 1986 mentett állatot jelent, ezek valamivel több, mint a fele tartozik a madarak közé. December folyamán újabb segítségre szoruló állatokat vettünk gondozásba, így a mentőtevékenység idei állatforgalma már meghaladja a kétezer egyedet" - közölték.

Az állatkertben zajló mentőmunka az intézmény által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt folyik, de szorosan együttműködnek partnereikkel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, illetve a hazai nemzeti parkokkal is. Az idei év harmadik negyedévében átadandó Meseparkban tervezik egy új, nagy kapacitású mentőközpont kialakítását is, ahol az eddigieknél jobban be tudják majd mutatni mentőtevékenységüket az érdeklődő nagyközönségnek is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!