Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Menyasszony áfával

Népszava|2017. jan 3. 06:05
[A+ A-]

A kormány hivatalos propagandistái szerint a keményen dolgozó kisembereknek akár 30-40 milliárd forintot is a zsebében hagyhat a januártól életbe lépő áfa csökkentés. Olcsóbb lesz a baromfi, a tojás, a friss tej és a vendéglőben is kisebb számok kerülhetnek a számlára. Ígérik.

Az élelmiszerek esetében 27 százalékról 5 százalékra. A vevő persze nagyot csalódhat, ha okos telefonján gyorsan kiszámolja, hogy 22 százalékot "keres" a bolton. Ki kell ábrándítsam, csak 17 százalék a "nyereség". Ennek meg van a szakmai, számszaki magyarázata, amitől most megkímélem az olvasót. Ráadásul még ez a 17 százalékos csökkenés sem tarthat hosszú ideig, ha a nemzetközi piacon szárnyalni kezdenek például a baromfi árak. Az is elég, ha a madár influenza elleni szabadságharcban csapataink győzelmet aratnak, mert akkor a kieső export miatt itthon rekedt szárnyasok ára újra repülőrajtot vehet.

A szintén 27-ről 5 százalékra csökkentett áfájú közkedvelt húsok, a hosszú és rövid karaj, a tarja, vagy a comb ára sem bírta sokáig az árapályt, és szép lassan elindult fölfelé az árlétrán. Legkevésbé a feldolgozókon és a kereskedőkön múlt - most tiszteletlenség a kivételeknek - az áremelkedés, hanem bizony a fokozódott a nemzetközi helyzeten. Európa kiheverte az orosz embargó okozta sokkot és eltűntek a belső piacokon felhalmozódott óriási készletek. A sertés hús ára pedig egyre feljebb túrta magát. Mára pedig már csak az a sovány vigaszunk maradt, hogy ha nem lett volna az az áfa csökkentés, még drágább lenne a kocsonyába, kolbászba való.

Jó dolog az, hogy a párt és a kormány a tej áfáját is lebirkózta a csúcsról a mélybe, mert mint számos felvilágosító közleményből tudható, a tej éle, erő, egészség. Kivéve persze a laktóz érzékenyeket, de sajnos áldozat nélkül nincs győzelem. Igaz, itt már erőst érződik a diszkrimináció szele, hogy mást ne is említsek. Mert az áfa szakadékba döntése csak a frissnek nevezett termékekre érvényes, az úgynevezett UHT tej, amely az áfa csalók egyik kedvence, kimaradt a szórásból. Az még gondolatkísérletnek sem jutna eszembe, hogy esetleg lennének oly érdekkörök, amelyeknek nem sürgős az áfa csökkentés, hiszen az alaposan megnyirbálná a nyereségüket.

A vendéglátásban talán még előbb szembesülhetnek a dolgozók azzal, hogy a 18 százalékra mérsékelt áfával együtt sem fog majd vékonyabban a főúr ceruzája, vagy mostanság már inkább balettje. A vendéglátásban ugyanis jelentős a minimálbéren és bérminimumon foglalkoztatottak aránya, a kötelező emeléseket pedig a régió legmagasabb áfájának lefaragásából igyekeznek majd előteremteni a vendéglősök.

Egyszóval ez a menyasszony sem olyan szép, mint amilyennek messziről látszik.

Bihari Tamás biharit@nepszava.hu