Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Új vakcinával a szalmonella ellen

Népszava-információ|2017. jan 3. 05:16
[A+ A-]

Kutatók egy csoportja szalmonella fertőzés elleni vakcinát dolgozott ki, amelyet szájon át juttathatunk a szervezetbe - adta hírül a babaszoba.hu. A University of Texas munkatársai már korábban is összeállítottak egy vakcinát, a Salmonella Typhimurium baktérium három genetikailag módosított változatából.

Az oltás megvédi az egereket a szalmonella fertőzéstől akkor is, ha végzetes dózist kapnak. A tesztverzió injekció formátumú vakcina volt.

A szakemberek azonban rájöttek arra, hogy a szájon át beadott vakcina a leginkább biztonságos módszer, amely véd a szalmonella-fertőzés ellen. Ez a formátum azért is előnyösebb, mint az injekció, mert így kisebb eséllyel kezdi ki a baktérium az emésztőrendszert.

„Az eredmények rendkívül biztatók, az új kutatásban az egerek már szájon át kapták meg a vakcinát és védettnek bizonyultak halálos dózis esetén is. Normál esetben a szalmonella-fertőzés kezelésére antibiotikum szolgál, és az antibiotikum-rezisztencia egyre szélesebb kört érint. A probléma továbbá az, hogy a szalmonella könnyedén használható veszélyes biofegyverként is.

Az Egyesült Államokban a betegség évente 1,4 millió emberre sújt le, és 15 ezren kerülnek kórházba miatta, valamint 400 halálesettel is számolni kell. A baktérium különösen a 3 éven aluli gyerekekre veszélyes. Hazánkban is évente több ezer embert betegítenek meg a különféle szalmonellatörzsek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!