Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Kína betiltja az elefántcsontpiacokat

Népszava-információ|2017. jan 5. 05:17
[A+ A-]

Kína az összforgalom 70 százalékát bonyolítja le FOTÓ: THINKSTOCK

Évtizedek óta tartó küzdelem után a kínai kormány végre bejelentette, hogy teljesen betiltják az elefántcsont-kereskedelmet az egész ország területén – adja hírül a greenfo.hu. A bejelentés szerint szakaszosan vonják vissza az engedélyeket, és március végére teljesen betiltják az elefántcsont faragványok feldolgozását és forgalmazását. 

„Ahhoz, hogy végleg megállítsuk az elefántok elleni orvvadászatot, meg kell törni a kereskedelmi láncban minden kapcsolatot, az orvvadászok és a felvevőpiac kereskedői között” – nyilatkozta Grace Ge az IFAW ázsiai igazgatója. Kína a világ legnagyobb elefántcsont-importőrének számít, egyes becslések szerint az összforgalom több mint 70 százalékát bonyolítja.

Az állatok maradványaiból főként ékszerek és bútorok készülnek, de a kínai gyógyászat is hasznosítja az ormányosok testrészeit. Mára az afrikai elefántok több milliós száma 415 ezer példányra csökkent, így felmerült a kérdés, vajon meg lehet-e menteni az óriási termetű emlőst a kihalástól.

A WWF adatai alapján évente több mint 20 ezer elefántot ölnek le, az állatok csontjait főleg Kína, Hongkong és az Egyesült Államok vásárolja fel. A helyzet annyira komoly, hogy egyes afrikai országokban 2009 és 2014 között az elefántállomány száma 60 százalékos csökkenést mutatott. Bár 1975 óta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok – így az elefántok  nemzetközi kereskedelmét egyezmény szabályozza, az előírásokat számos ország egyszerűen nem hajlandó betartani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!