Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Rejtélyes űrobjektum tart a Föld felé

Népszava-információ|2017. jan 6. 05:14
[A+ A-]

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD

A Föld felé tartó, mindmáig azonosítatlan égitestet fedeztek fel az amerikai űrügynökség, a NASA tudósai decemberben. Az objektum elég gyorsan közelít, már februárban elhaladhat a Föld mellett. Az űrügynökség azt is bejelentette: hamarosan két új aszteroidakutató missziót indít.

A 2016 WF9-re elkeresztelt objektumot tavaly november 27-én észlelték a NASA aszteroidákra és üstökösökre vadászó NEOWISE projektjének kutatói. A csillagászok szerint egy kilométer széles lehet, számításaik szerint február 25-én haladhat el a Föld mellett, 51 millió kilométeres távolságban.

Bár az égitestet lassan már két hónapja ismerik a kutatók, még mindig nem jöttek rá, pontosan mi és milyen eredetű lehet. A csillagászoknak az elmúlt hetekben nem sikerült egyértelműen állást foglalniuk abban, hogy egy aszteroida vagy egy üstökös közelít-e a Föld felé. Az aszteroidák teljesen szilárd anyagúak, legtöbbször kőből és fémes anyagokból állnak, míg az üstökös magját jég, por és szikladarabok lazán összekapcsolódó halmaza alkotja.

A 2016 WF9 tulajdonságaiból ugyanakkor nem lehet egyértelműen következtetni. Az égitest sötét és szinte semmilyen fényt nem ver vissza, ez általában az üstökösök tulajdonságai közé tartozik - olvasható a NASA közleményében. Ugyanakkor nem húz maga után por- és gázfelhőt, ami az üstökösök másik sajátossága.

„Elképzelésünk szerint a 2016 WF9 valaha üstökös lehetett" - közölte James Bauer, a NASA űrközpontjának kutatásvezető-helyettese. Szerinte az égitest talán azért nem hagy már nyomot, mert elvesztette illékony anyagai többségét, vagy az üstökösre utaló gázok nem a felszínén, hanem a belsejében vannak. „Az objektum jól mutatja, mennyire elmosódott a határ üstökös és aszteroida között" - tette hozzá.

Rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból
Újabb gyors rádiókitörést észleltek tudósok egy két és fél milliárd fényévre lévő galaxisban, a kitörés helyének közvetlen azonosításával napjaink egyik nagy csillagászati rejtélyének megoldásához kerülhetnek közelebb. A csillagászcsoport az eredményeket a Nature és az Astrophysical Journal Letters folyóiratokban publikálta.
A beszámolóból kiderült az is, hogy az általuk vizsgált gyors rádiókitörés ismétlődő jellegű - írta a csillagaszat.hu. Ez a kitörés „eddig az egyetlen, amely nem csak egyszeri és soha vissza nem térő jelenség, hanem rendszertelen időközönként ugyan, de újabb és újabb kitöréseket produkál." A kitörést az ismétlődő jellegének köszönhetően sikerült lokalizálni.
Shami Chatterjee, a Cornell Egyetem kutatója a BBC-nek azt mondta: a rádiókitörések forrásának azonosítása sokat segíthet abban, hogy megértsük ezeket a jelenségeket. Heino Falcke, a holland Radboud Egyetem professzora pedig úgy nyilatkozott: meglepődött, hogy egy törpegalaxisban találták meg a forrást, de a felfedezés biztos, hogy megváltoztat mindent, amit a gyors rádiókitörésekről tudnak.
A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid, ám erős löketei. Az elsőt 2007-ben észlelték a csillagászok, azóta összesen 18-at fedeztek fel. Származási helyük eddig ismeretlen volt.

A NEOWISE kutatói egy hónappal a rejtélyes objektum felfedezése előtt, tavaly októberben egy másik égitestet is felfedeztek. A C/2016 U1-ról szinte rögtön bebizonyosodott, hogy üstökös, mert amint a nap közelébe ért, porfelhőt kezdett húzni maga után. Az üstökös január első hetében egy jobb távcsővel a Föld északi féltekéjéről is megfigyelhető, a naplemente előtti órákban, az égbolt délkeleti részén. Az égitest fényessége ugyanakkor kiszámíthatatlan.

A NASA közben azt is bejelentette, hogy két új aszteroidakutató missziót indítanak. A Lucy-misszió a Jupiterrel egy pályán osztozó, trójai kisbolygókat célozza majd, míg a Psyche az aszteroidaövbe merészkedik, hogy szemügyre vegye a 16 Psyche néven ismert hatalmas, fémes aszteroidát. A Lucyt 2021 októberében szeretnék elindítani. Ha minden a tervek szerint halad, a szonda meglátogat egy kisbolygót a Mars és Jupiter között elterülő fő aszteroidaövben 2025-ben, majd hat trójai aszteroidát vesz szemügyre 2027 és 2033 között a Jupiternél.

A Psyche a Naprendszer egyik legfurcsább objektumát, egy 210 kilométer átmérőjű, fémes kisbolygót vizsgál meg, amely a szakemberek vélekedése szerint főként vasból és nikkelből áll, csakúgy, mint a Föld magja. Nem tartják kizártnak, hogy egy hajdani, Mars méretű planéta magja lehet. A szonda 2023 októberében indul és 2030-ban érkezik meg a kisbolygóhoz.

Hamarosan indulhat az új SpaceX-misszió
A SpaceX vállalat vezetője, Elon Musk azt tervezi, hogy január második hetében újraindítja misszióit azt követően, hogy lezárult a négy hónappal ezelőtt a kilövőállásban felrobbant rakéta esetének kivizsgálása - írta a hirado.hu. Közleményében a vállalat január 8-i dátumot jelölt meg, amikor is Falcon-9 rakétáját a kaliforniai Vandenberg légierőbázisról tervezi útnak indítani 10 műholddal fedélzetén.
A SpaceX 18 sikeres Falcon 9-es kilövést könyvelhetett el FOTÓ: NASA/EUROPRESS/GETTY IMAGES

A SpaceX 18 sikeres Falcon 9-es kilövést könyvelhetett el FOTÓ: NASA/EUROPRESS/GETTY IMAGES

A missziókat azt követően függesztették fel, hogy ugyanezen rakétamodell másik képviselője szeptember 1-jén, a kilövést megelőző rutin teszteken felrobbant. A Cape Canaveral-i légierőbázison történt balesetben elveszítették a 62 millió dolláros rakétát és egy 200 millió dolláros kommunikációs műholdat. A műhold feladata a szubszaharai régióban sok helyen hiányzó internetszolgáltatás biztosítása lett volna.
A SpaceX több mint 70 misszióra írt alá szerződést a NASA-val és más kereskedelmi partnerekkel, ezek összértéke több mint 10 milliárd dollár.
Ez az őszi baleset a második volt a SpaceX 2002-es alapítása óta. Egy évvel korábban, 2015. június 28-án szintén egy Falcon 9-es rakéta felszállása volt sikertelen, amely egy Dragon teherkapszulát vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra.
Ez előtt a SpaceX 18 sikeres Falcon 9-es kilövést könyvelhetett el, köztük hat irányult a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val kötött 1,6 milliárd dolláros szerződés részeként. 2015 júniusa óta további nyolc sikeres kilövést hajtottak végre a Falcon 9-essel, köztük tavaly augusztusban egy olyat, amelyben sikeresen állítottak pályára egy japán távközlési műholdat, majd a rakéta épségben leszállt egy vízen lebegő leszálló hajóra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!