Előző
Következő
új cikk

Belföld

Keresztényként viselkedő lelkésznőt támad Kocsis Máté

Népszava-információ|2017. jan 6. 11:23, frissítve: 2017. jan 6. 15:44
[A+ A-]

Forrás: Bolba Márta/Facebook

Kocsis Máté, a főváros VIII. kerületének fideszes polgármestere hazugsággal vádolja azt az evangélikus lelkésznőt, aki szerint a menekültellenes népszavazás előtt Kocsis a kormánypárt melletti kampányra kérte a kerületi egyházi vezetőket. A lelkésznő közölte: minden állítását jó lelkiismerettel vállalja.

Még tavaly októberben számolt be arról Bolba Márta, a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség lelkésze, hogy a menekültellenes népszavazás előtt Kocsis Máté polgármester összehívta kerülete egyházi vezetőit, hogy arra kérje őket, buzdítsák szavazásra híveiket. A Kettős Mérce blogon megjelent írásában azt is megemlítette, hogy a Kocsis által összehívott Egyházügyi Tanácson (ET) sem a polgármester, sem a többi egyházi vezető nem tudta a népszavazási kérdést, ahogy arra sem tudtak válaszolni, milyen jogi következménye lesz a sikeres népszavazásnak.

"Közönséges hazugság. Nem tudom, helyes-e, ha lelkészként valótlanságokkal, csúsztatásokkal szerez magának médiafelületet? Vagy bármit" - reagált hónapokkal később Kocsis Máté, hozzátéve: Részemről a bizalom az volt, hogy meghívtuk Önt magunkhoz, vendégül láttuk, meghallgattuk, miközben pontosan tudtam, hogy politikai aktivista csakúgy, mint sok "újságíró" barátja. De megbíztunk Önben - írja a VIII. kerületi polgármester, - némiképp gyerekes módon értelmezve bizonyos fogalmakat, mint például a bizalom, vagy a vendégül látás

A józsefvárosi polgármester január 3-án írt leveléből kiderült: a lelkésznő írására csak azután bukkant rá, hogy az index.hu-n olvasott egy cikket, amiben Bolba beszámolójáról is szó esett. Kiderült az is, hogy Kocsis nem olvassa az általa "szélsőségesen liberálisnak" (magyarra fordítva: kormányzati befolyástól mentes) nevezett Kettős Mérce blogot. Pedig ha olvasná, tudná, jórészt olyan állítások miatt támadja a lelkésznőt, amelyek a blogbejegyzésben meg sem jelentek.

Az index.hu-n szerencsétlen módon olyan kijelentéseket adtak a Bolba Márta szájába, mint hogy az ET ülésén Kocsis "pártideológiai utasítást" adott az egyházi vezetőknek, hogy "a szószékről buzdítsák" a népszavazáson való részvételre a híveket. "A hivatkozott találkozón szó sem volt párt(!)ideológiáról, utasításról(!), de még csak szószékről sem" - közölte Kocsis Máté. Abban igaza lehet a polgármesternek, hogy ezek a konkrét szavak a tanácskozáson nem hangzottak el, ám ugyanígy nem szerepelnek a lelkésznő eredeti blogbejegyzésében sem.

Az viszont olvasható benne, hogy Bolba szerint Kocsis nem tudott egyenes választ adni arra, a kvótareferendum sikeressége milyen jogi következményekkel jár.

A (kvóta) népszavazás előtt két héttel dr. Kocsis Máté polgármester úr összehívta a Józsefvárosi Egyházügyi Tanácsot, és két órán keresztül beszélgetett a helyi klérussal a népszavazásról. Arra kérte a megjelenteket, hogy a híveiket arra biztassák, hogy vegyenek részt a népszavazáson. A találkozó egyik legkínosabb pontja az volt, amikor megkértem a megjelenteket arra, hogy segítsenek nekem befejezni a mondatot… nem jutott eszembe ugyanis pontosan a népszavazásra feltett kérdés. Kiderült, hogy senki nem tudja a kérdést. A Fidesz kommunikációs igazgatója ( már nem az - a szerk.), aki 11 megyében kampányolt az ügyben, szintén nem tudta, hogy mi is a kérdés. Arra sem tudott válaszolni jogászként, hogy milyen jogi következményekkel járna az igen vagy a nem válasz. Akkor mi a kérdés? Mit is akar a magyar nép?

A polgármester másként emlékszik: szerinte legalább 10-15 percet beszéltek erről. Levelében ugyanakkor - ismét? - elfelejtett konkrét, egyértelmű válaszokat adni. "Mivel Polgármester úr hazugsággal vádol, ezért a Kettős Mércén megjelent cikkemből idézett kérdést újra feltenném: milyen jogi következményei vannak/lettek a kvótareferendumnak? A nem jogi következményeket ismerem, és sajnálattal szenvedem el magyar honfitársaimmal együtt: ez a félelem megerősödése, amint azt a szerzetesrendek közleménye is kifejti" - reagált a polgármester vádjaira a lelkésznő. Mint írta, a cikke minden állítását jó lelkiismerettel vállalja, olvasásra ajánlja. "Keresztényként nem mondhatunk mást: menekülteket kizárni embertelenség" - tette hozzá.

A lényeg azonban a következő: sértődött hangvételű levelében Kocsis egyetlen szóval sem cáfolja, hogy ne kérte volna a menekültellenes kampány támogatására az egyházakat. A józsefvárosi önkormányzattól szerettük volna megtudni, a polgármester tagadja-e, hogy ilyen kérést intézett az egyházi vezetőkhöz. Megkérdeztük azt is, szerinte milyen konkrét jogi következményekkel bír a kvótareferendum. Megkeresésünkre nem kaptunk választ.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!