Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Állj meg, idő!

Népszava|2017. jan 7. 05:45
[A+ A-]

Krajcsó Nelli, a Slow Budapest mozgalom elindítója FORRÁS: SLOW BUDAPEST

Inspirációt és játékos felüdülést ad azoknak az anti-határidőnapló, akik nem tudnak lazítani a stresszes életmódjuk miatt. Krajcsó Nelli mindfulness tréner, a Slow Budapest mozgalom alapítója 2016 végén is piacra dobta a korábbi években már sikeresnek bizonyult kiadványt, amelyben tippek és feladatok buzdítanak arra, hogy a rohanó világban igyunk meg egy csésze teát vagy tartsunk egy estét, amelyből kizárjuk a digitális kütyüket.

Anti-határidőnapló néven került forgalomba az a szellemes és minden bizonnyal hasznos határidőnapló, amellyel alkotója, Krajcsó Nelli mindfulness (éber önirányítás) tréner azt szeretné elérni, hogy az emberek kicsit lelassuljanak a felgyorsult világban. A fiatal hölgynek nem ez az első ilyen jellegű akciója. Miután elvégezte a főiskolát, húszas évei kezdetén főállásban vállalt kommunikációs munkát egy nagy cégnél, de egy idő után úgy érezte, a napról napra felgyülemlő stressz kiégés közeli pontra sodorta. 2012-ben azért hozta létre a Slow Budapest (Lassú Budapest) nevű projektet, hogy a fogyasztói társadalom megfelelési kényszereit háttérbe szorítva az életigenlésre is legyen lehetősége a modern embernek. A lelkes kis csapat, élén az okostelefonjától is megvált Krajcsóval, azon fáradozik, hogy alternatívát mutasson a felgyorsult és digitalizálódott világban élők számára: többek között életmódváltáshoz vezető programokat és művészeti alkotásokat készítenek, ötletes lélekjobbító módszereket dolgoznak ki.

Úgy fest, a szemléletváltásra van igény, hiszen a Facebook közösségi média felületén a mozgalom hivatalos oldalát éppen a napokban érte el a tizennyolcezredik követő. Noha népszerűek a bejegyzések a kiegyensúlyozott étrendről és a koncentrációt, elmélyülést elősegítő tréningek, a Slow Budapest egyik legütősebb gyártmánya az a kis határidőnapló, amelyet az elmúlt év végén dobtak piacra. A kisméretű, zsebnotesz jellegű kiadvány a 2017-es év határidőnaplója, amelynek borítóján egy pocakos lajhár látható, amint csokornyakkendőben, kalapocskában, kezében egy táskát markolva, szép komótosan sétál. A lustaság szimbólumának számító állatnál jobb „arcot” választani egy anti-határidőnaplóhoz, majdhogynem lehetetlen volna. „Az anti-határidőnapló 2014 óta létezik, akkoriban kerestünk a Slow Budapest számára egy olyan terméket, amit az emberek magukkal vihetnek az egész év során. Ezáltal velük tudunk lenni a mindennapokban, és folyamatosan emlékeztethetjük őket a lassítás fontosságára. Az egész alapvetően inspiráció és emlékeztető céljából született meg” – árulta el a Népszavának Krajcsó Nelli. A vállalkozás Damjanich utcai irodájában arról is beszél, hogy a határidőnapló azért praktikus, mert ez nem kizárólag a budapestiek, hanem a vidéken élők számára is elérhető. Még egy-egy önsegítő kurzus vagy ismeretterjesztő előadás alapvetően a fővárosi lakosságot tudja megszólaltatni, addig a lajháros katalógus más rétegekhez is utat találhat.

A jópofa anti-határidőnapló FORRÁS: SLOW BUDAPEST

A jópofa anti-határidőnapló FORRÁS: SLOW BUDAPEST

A pofás kis tevékenységtervező először azt a kérdés szegezi tulajdonosának, mégis mi az, amit a 2017-es esztendőre kíván magának. Ha meg van a célkitűzésünk, egy szép gondolatokat tartalmazó bevezetőhöz érünk. Ebben az áll, hogy a határidőnapló azzal a céllal jött létre, hogy a rohanó világban lassításra ösztökélje használóját. „A mai ember élménye az, hogy a tempó és a teljesítménykényszer növekszik, a szabadidő zsugorodik és a fontos dolgokra nem jut idő. Előfordulhat, hogy úgy érezzük, az életünk kontrollálhatatlan, a figyelmünk zilált, és nincs időnk megállni” – írja az alkotó. A napló egyúttal nyíltan kimondja, mit vár el használójától: azt, hogy az esztendő végén elismerhesse, az év során mindent megtett azért, hogy időt szánjon a saját életére. Ehhez nyújt segítséget a könyvecske, amelyben önmagunkra figyelést célzó buzdítások várnak ránk. Álljunk meg egy percre, figyeljünk magunkra, kapcsoljunk ki teljesen, javasolja. Igény szerint főzhetünk magunkat például egy csésze forró teát, de az elmélyültebb szándékú naplóhasználók komolyabban is nekiveselkedhetnek a feladatnak. Számukra még listakészítési lehetőség is van azokról a személyekről, akik segítik az egyensúlyuk megtartását. A változásra eltökéltek leírhatják azt is, hogy mi az, ami biztosítja és megtartja a megpihenés testi-lelki állapotát.

Az anti-határidőnapló azt hirdeti, a nagy változásokat kis lépésekkel lehet elérni. Ennek jegyében tervezőt tár elénk, amelyben többek között olyan tippek vannak, minthogy heti egyszer tartsunk egy kütyümentes estét. A különböző zöldségek és gyümölcsök rajzaival kísért oldalakon anti-feladatlista is kitöltésre vár, alatta nyomatékosan aláhúzva, hogy ez azoknak a teendőknek a gyűjteménye, amiket a naplóhasználó nem fog elvégezni. A jobbító szándékú határidőnaplót Krajcsó Nelli ötlete alapján Ghyczy Dia szabadúszó grafikus illusztrálta, aki azt írja a kötet végén olvasható bemutatkozásában, szívesebben használja kezét, mintsem számítógépe egerét.

„Az anti-határidőnapló nagyon népszerű, és rendre sok pozitív visszajelzést kapunk az emberektől. Szeretik, tudnak vele azonosulni, de ez nem is meglepő – egyedi és nagyon kedves grafikája van, ami a tervezést, a lassítást egy kicsit játékossá teszi” – summázza az ötletgazda a kiadványt. A művészi kivitelezésű könyv három különböző borítóval és színben érhető el: a lila, a kék és a tojásszín árnyalatai közül lehet válogatni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az anti-határidőnapló egy csapásra megváltoztatja az életünket, s leveszi a terheket a vállunkról. De a már számottevő példányszámban elkelt és januárban még begyűjthető könyvecske jó lehetőség arra, hogy kicsit eltartsuk magunktól a rohanó világ minden zakatoló nyűgét, és megpróbáljunk magunk felé fordulni.

Éber önirányítás
A mindfulness módszer, amelyet magyarul leggyakrabban az éber önirányítás jelzővel illetnek, a tudatnak azon állapotára vezeti le az egyént, amely természetes, önmagunkra figyelő létezés helyzete. Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés az ősi keleti bölcsesség és a modern tudomány egyedülálló párosítása, a módszert Jon Kabat-Zinn professzor, a Massachusetts-i orvosi egyetem Stresszcsökkentő Klinikájának alapítója dolgozta ki.Mészáros Márton

Lájkoljon minket a Facebook-on is!