Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Elég a fagyhalálból!" - Ujhelyi üzent az Orbán-kormánynak

nepszava.hu|2017. jan 8. 10:58, frissítve: 2017. jan 8. 11:36
[A+ A-]

Ujhelyi István. FOTÓ: Népszava

Napra pontosan egy évvel ezelőtt már hangosan követeltem, hogy a kormány azonnal csökkentse a tűzifát terhelő adóterheket, a rekordhideg miatt ugyanis egyre többen fagynak meg otthonaikban. Hiába, az Orbán-kormányt nem érdekli a kisemberek sorsa - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos vasárnapi nyílt levél-sorozatában.

A legfrissebb adatok szerint a mostani téli időszakban kétszer annyian fagytak már meg Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt: eddig több mint nyolcvanan vesztették életüket a nagy hideg miatt, közülük huszonheten a saját lakásukban fagytak halálra. Mert nem volt mivel és miből fűteni. Mindez a XXI. században, Európa közepén, egy állítólag „erősödő” országban.

A Fidesz-kormány által korábban meghirdetett tűzifa-rezsicsökkentési program mára már hatástalan, az azóta megvalósult áremelések elégtelenné és elérhetetlenné tették az olcsó tűzifát a legrászorultabbak számára. A helyi önkormányzatoknak meghirdetett állami programban - amelyre beszédes módon sokkal több település jelentkezett, mint tavaly - mindössze hárommilliárd forintos támogatást biztosítanak a tűzifa-vásárláshoz. Ez kereken egymilliárddal kevesebb, mint amennyit Orbán Viktor dolgozószobájára és a kapcsolódó helyiségek kicsinosítására költ a Fidesz. Mert nekik az fontosabb.

Az illiberális rezsim kormányzói többször bizonyították már embertelenségüket, szinte mindennap világossá teszik, hogy számukra a magyar emberek csak statisztikai és hivatkozási alapot nyújtanak, semmi többet. Ki helikopterrel száll fölébe, annak csak térkép e táj.

Szolidaritásból, emberiességből és felelősségből ismét csak a civilek és a baloldali önkormányzatok mutatnak jó példát. A Botka László által vezetett Szeged például négyszázmilliós alapot hozott létre, hogy senki ne maradjon szociális ellátás nélkül: ebből az elmúlt hónapokban is több száz rászoruló szegedi kapott többek között ingyen tűzifát, hogy ne kelljen méltatlanul, fűtetlen falak között tölteniük a mindennapjaikat.

Ismét felszólítom a magyar kormányt, hogy hagyjon fel az embertelenséggel és azonnal csökkentse a tűzifa árát, például a tüzelőt terhelő adóteher eltörlésével vagy minimalizálásával! Ha pedig ehhez bevételi forrásra lenne szükségük, javaslom, hogy nézzenek körül a stadionokra, miniszterelnöki luxusépítkezésekre, esetleg letelepedési kötvényekre fordított összegek környékén! - javasolta a szocialista EP-képviselő.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszonnegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - zárta sorait Ujhelyi.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!