Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brexit - Skócia nem "blöfföl"

Népszava|2017. jan 8. 18:19
[A+ A-]

Nicola Sturgeon FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a BBC-nek azt mondta, a brit kormányfőnek véleménye szerint nincs kidolgozott stratégiája a Brexitre, Nagy-Britannia uniós kilépésére. A skót kormányfő a „puha Brexit” oldalán áll, azaz azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Királyság maradjon tagja az uniós egységes piacnak.

Ebben az esetben Skócia kész lenne félretenni kilépési terveit, ajánlotta Sturgeon, igaz, csak rövid távon mondanának le az újabb függetlenségi referendum kiírásáról. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kompromisszumot ajánlott Maynek, szerinte jó lenne, ha közös platformot találnának, a legsúlyosabb következmények elkerülésére.

Sturgeon ugyanakkor hangoztatta: tévedésben van a brit kormány és Theresa May, ha azt hiszik, hogy a skótok blöffölnek. Ha London a kemény Brexit mellett dönt, akkor mégiscsak kiírják az újabb referendumot. Ahogy a skót első miniszter fogalmazott, biztosítani akarja, hogy a skótok eldönthessék, „hagyják magukat szakadékba vezetni a Brexit-párti jobboldali toryk által, vagy saját kezükbe veszik a sorsukat”.

Skócia lakóinak 62 százaléka uniópárti, s csak 38 százalék támogatja az EU-tagság felmondását. Theresa May tegnap egy interjúban közölte, néhány héten belül közzéteszi terveit az EU-kilépésről.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!