Előző
Következő
új cikk

Külföld

Meghalt a volt iráni elnök

Népszava|2017. jan 8. 19:50
[A+ A-]

Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani FOTÓ: Wathiq Khuzaie/Getty Images

Elhunyt Irán egykori elnöke, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani 82 éves volt, hírek szerint szívinfarktusban halt meg. Az 1980-as évek meghatározó iráni vezetője volt, 1989-től 1997-ig volt a perzsa állam elnöke.

Amikor 2005-ben újra indult az elnökválasztáson, alulmaradt Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben. Rafszandzsánit Irán legfőbb vallási vezetője, Khomeini ajatollah jobbkezének tartották, pragmatikus konzervatív politikus volt, aki fontosnak tartotta a kapcsolatok javítását a Nyugattal. 2005-ös vereségét követően Ahmadinezsád bírálói közé tartozott, 2009-ben a reformistákat támogatta, de a keményvonalas Ahmadinezsád másodszorra is győzni tudott. Az alkotmányos pártok nagyobb szerepvállalását, a gazdasági liberalizációt a politikai foglyok szabadon bocsátását szorgalmazta.

Az elmúlt években az Őrök Tanácsa és a parlament közötti vitákban közvetítő tanács elnöke volt, de már nem gyakorolt számottevő befolyást. Ez a 12 tagú tanács zárta ki az elnökválasztási indulók közül 2013-ban, amikor a reformista erők képviseletében akart harcba szállni. Rafszandzsani végül a győztes Hasszán Rohani mögött sorakozott fel, aki a mérséklet és az óvatosság jelszavával indult a keményvonalasokkal szemben.

Rafszandzsani halála nehezíti Rohani helyzetét a közelgő elnökválasztás előtt. A volt államfőt egy teheráni kórházban hiába próbálták újraéleszteni, Rohani elnök meglátogatta. A politikushoz a rendőrség odakísérte korrupciós vádak miatt börtönben ülő fiát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!