Előző
Következő
új cikk

Külföld

A liberálisokhoz csatlakoznának a populisták

Népszava|2017. jan 9. 09:11
[A+ A-]

Beppe Grillo komolyan gondolja, hogy pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a következő kabinet vezető erejévé váljon Olaszországban. A párt ugyan populista szólamokat hangoztat, de egyre inkább próbálja levetni magáról az euroszkeptikus jelzőt. Erre utal, hogy Grillo úgy döntött: az M5S-nek az Európai Parlamentben el kell hagynia a Szabadság é Közvetlen Demokrácia Európája frakciót, amely egy sor euroszkeptikus pártot tömörít, ebben kap helyet egyebek mellett a brit UKIP is, amely a leghevesebben kampányolt a Brexit mellett

Grillo blogjában érdekes éveléssel magyarázta meg, miért is van szükség a képviselőcsoport elhagyására. Mint mondta, miután a britek az Európai unióból való kilépésre szavaztak, az UKIP elérte a célját, s emiatt a jövőben már csekélyebb lelkesedéssel küzd közös célokért. Az M5S szerint ezért nincs értele már a képviselőcsoportban maradni. A párt a liberális frakcióhoz csatlakozna. Ha az ALDE felvenné soraiba Grillo pártját, akkor a liberálisoké lenne a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben, s egy sor szavazásnál a mérleg nyelvét képezné. Grillo megfogalmazása szerint az új uniós kihívásokat még nagyobb eltökéltséggel akarják megoldani.

A párt hívei az interneten szavazhatnak a javaslatról, arról, hogy az eddigi frakcióban maradjanak-e, vagy átmenjenek a liberálisokhoz. A voksolás hétfőn késő este zárul le. Valószínűtlen azonban, hogy a tagság szembemenne a pártelnök kezdeményezésével.

Olasz felmérések szerint Grillo pártjának esélye van arra, hogy megnyerje a következő parlamenti választást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!