Előző
Következő
új cikk

Külföld

Segédrendőrség alakulhat Szerbiában

Népszava|2017. jan 9. 09:18
[A+ A-]

Szombaton lépett életbe a szerb kormány által a múlt év utolsó napjaiban meghozott rendelet, amely lehetővé teszi az úgynevezett segédrendőrség megalakítását – írta a Vajdaság Ma. Saša Đorđević, a belgrádi Biztonságpolitikai Központ munkatársa szerint ilyen rendőrséget eddig is létrehozhattak volna, akár az előző, 2005-ös törvény, vagy egy 2006-os kormányrendelet alapján, de ez eddig soha nem kelt életre.

"A ma hatályba lépő kormányrendelet voltaképpen megteremti a törvényes keretet a segédrendőrség megalakításához. Ez nem jelenti azt, hogy meg is fog alakulni, mert ehhez eleget kell tenni a rendőrségről szóló törvényben foglaltaknak, vagyis ez csak akkor indokolt, ha az ország belbiztonsága a magas fokú biztonsági kockázat, elemi csapás, a határok biztosítása miatt ezt megköveteli. A rendőrségről szóló korábbi, 2005-ös törvény is előirányozta a segédrendőrség megalakításának lehetőségét, amit az egy évvel később meghozott kormányrendelet erősített meg. Most az új törvénnyel is ez történt", magyarázta Đorđević.

A segédrendőrséget a hatályos törvénnyel összhangban abban az esetben állítják fel, ha veszélyben a belbiztonság. A rendelet szerint ez a testület akkor vethető be, "ha külön megállapodások alapján ez a minisztérium és a helyi önkormányzatok közös érdeke". A legújabb rendelet szerint, ezt a rendőrséget olyan személyek alkothatják, akik nincsenek munkaviszonyban a belügyminisztériumnál, ugyanakkor rendőri feladatokat láthatnak el.

A segédrendőröket a belügyminiszter által kinevezett bizottság választja ki, nyilvános pályázat alapján. Ahhoz, hogy valaki jelentkezzen, elegendő, ha munkanélküli, elmúlt 18, de még nincs 50 éves és legalább négyéves középiskolája van. A miniszternek azonban lehetősége van nyilvános pályázat nélkül is kinevezni olyan személyeket, akik elvégezték a rendőri alapképzést, a belügyi középiskolát, főiskolát vagy a rendőrakadémiát, illetve más személyeket, akik eleget tesznek a rendeletben megszabott feltételeknek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!