Előző
Következő
új cikk

Belföld

Különös Pharaon halála

Népszava-információ|2017. jan 10. 05:04
[A+ A-]

"Ez a haláleset volt az i-re a pont, hiszen pontosan senki nem tudta Ghaith Pharaonról, hogy ő-e az, ameddig meg nem halt. Akkor mindenki teljesen biztos volt benne, hogy a bűncselekményekkel vádolt üzletember hunyt el" - vélte Tarjányi Péter.

A biztonsági szakértő szerint furcsa, hogy évtizedekig nem tudták elfogni a pénzmosással és terrorszervezetek támogatásával vádolt szaúdi üzletembert, majd a halálhírét igen rövid idő alatt meg tudják erősíteni. "Itthon például nagyjából másfél éve van köztudatban, ekkor kezdett el vele foglalkozni először a Heti Válasz. Ezen felül a fél világ őt kereste" - mondta. A szakember ugyan nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de szerinte az sem teljesen kizárható, hogy Pharaon nem halt meg: "mindenkinek kínos volt az ügy az amerikaiaktól kezdve a magyarokig. Mintha úgymond kapóra is jött volna, hogy meghalt, így lekerült a körözési listákról. Nem elképzelhetetlen, hogy Pharaon egy új személyazonossággal eltűnt a rivaldafényből". Tarjányi emlékeztetett, az Orbán Viktor szomszédjában ingatlant vásároló üzletember járt többek között Görögországban és Horvátországban is kikötött Mészáros Lőrinc mellett, ám egyik helyen sem fogták el.

Az Index szombaton akadt rá a Pharaon gyászszertartásáról szóló Twitter-posztra, amelyet egy arab gazdasági lap osztott meg. Ebben azt írták, a gyászszertartás vasárnap délután lesz a bejrúti Four Seasons Hotelben. A portál megkereste a szállodát, ahol megerősítették, hogy egy dr. Ghaith Rashad Pharaon nevű ember búcsúztatását tartják a kérdéses időpontban. Ekkor még nem volt biztos, hogy a Magyarországon üzletelő, az FBI által is körözött Pharaonról van-e szó, bár a neve, s a titulusa is stimmelt, és akiről köztudott volt, hogy évek óta Bejrútban él. Sokáig a hazai sajtó sem volt biztos benne, hogy az a Pharaon halt-e meg, aki hónapok óta szerepel a magyar médiában, az Origo kormányzati forrásai azonban egyetlen nap alatt megbizonyosodtak róla, hogy a kormánynak kínos üzletember hunyt el. Ismert, Pharaon több alkalommal is megfordult hazánkban, ám arról a kormányban sincs egységes álláspont, mikor kapott magyar vízumot. Ujjlenyomatait a magyarázat szerint azért nem vették le, mert sérültek voltak a barázdái.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!