Előző
Következő
új cikk

Külföld

Heves viták a meghallgatásokon?

Népszava|2017. jan 10. 05:33
[A+ A-]

Bemutatkozik a héten a washingtoni kongresszusban a jövendő Trump-kabinet számos tagja. A jövendő tárcavezetők legalább 14 milliárd dollár együttes vagyonnal rendelkeznek, s a kormányzati etikai törvény értelmében be kell nyújtani vagyonnyilatkozatukat, hogy az esetlegesen felmerülő összeférhetetlenségi problémákat megelőzzék.

A kongresszus etikai bizottságának vezetője, Walter Shaub hétvégén jelezte, a miniszterjelöltek egy része nem tette közzé a vagyonbevallását, így aligha fejeződik be az átvilágításuk a meghallgatások kezdetéig. Cory Booker demokrata szenátor emlékeztetett, 2009-ben a republikánusok még arra az álláspontra helyezkedtek, hogy addig meg sem kezdik a meghallgatásokat, amíg az etikai kérdéseket nem tisztázták. Ezúttal viszont azon igyekeznek, hogy minél előbb átnyomják Trump választottjait, meg sem várva, hogy a bizottság zöld utat adjon a jelölteknek.

Ma az igazságügyi tárca élére jelölt Jeff Sessions alabamai szenátort, Trump egyik első támogatóját hallgatják meg, s megkezdődik a belbiztonsági miniszteri posztra kiválasztott nyugalmazott tábornok, John F. Kelly meghallgatása is. Sessions szenátor nem a vagyona, hanem korábban tett rasszista kijelentései miatt kaphat kínos kérdéseket. Keményen megizzaszthatják azonban a külügyminisztérium élére jelölt Rex W. Tillersont, az Exxon Mobil vezérigazgatóját, akinek kinevezése cége jelentős orosz érdekeltségei miatt komoly összeférhetetlenségi dilemmákat vethet fel.

Még nem adta le vagyonbevallását Betsy DeVos, a kabinet egyik leggazdagabb tagja, aki a magániskolákat támogatná az állami iskolák feljavítása helyett, s terveit várhatóan vitatni fogják demokrata oldalról. Szerdán öt, csütörtökön további három meghallgatást tartanak.

Barack Obama kedden este (közép-európai idő szerint szerdára virradóra) mondja el búcsúbeszédét Chicagóban, s szerdán a megválasztott elnök is megszólal: Trump 167 nap után első sajtóértekezletét tartja majd.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!