Előző
Következő
új cikk

Belföld

Előválasztás - Nem tisztul a kép

Népszava-információ|2017. jan 10. 05:01
[A+ A-]

Jövő szerdán hallgatja meg az MSZP elnöksége Botka László miniszterelnök-jelölti terveit, addig a demokratikus ellenzék pártjai nem tárgyalnak tovább az előválasztásról - tudta meg Molnár Gyula pártelnöktől a Népszava. Az MSZP elnöke a szocialista vezérkar tegnapi ülése után lapunknak megerősítette, előválasztást akarnak annak ellenére, hogy támogatják a szegedi polgármester ambícióit. Azt is elmondta, az elnökség felsorakozott Majtényi László köztársasági-elnöki jelölése mellett, amiről az MSZP választmánya is dönteni fog. A frakciónak azt javasolják, írja alá a Majtényi jelöléséhez szükséges ívet.

Nem Botka- vagy Gyurcsány-képletekben gondolkoznak, ne az MSZP, illetve a DK döntse el, ki legyen a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hanem a választók - üzente az előválasztásról tárgyaló partnereinek tegnap Szabó Tímea. A Párbeszéd társelnöke a Hír Tv-ben ismét kiállt az előválasztás mellett, amibe a civileket is be akarják vonni. Az utóbbi hetekben nem az MSZP koncepciójáról folyt a diskurzus, hanem például arról, tartsanak-e online előválasztást. Az ehhez szükséges internetes platformot pénteken civilek be is mutatták, a kezdeményezést Karácsony Gergely a Párbeszéd másik társelnöke a nyilvánosság előtt támogatta.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tegnap az ATV-ben ismét világossá tette, pártja önállóan készül a választásra. Mind a 106 körzetben saját jelöltet állítanak, erre testületi döntés kötelezi őket. A politikus az előválasztásban amúgy sem lát annyi fantáziát, mint a többi ellenzéki párt és nem tudja, azok tényleg így akarnak-e nekimenni a 2018-as választásnak. Az Együtt álláspontja sem változott, a párt az egyéni képviselőjelöltekről hajlandó megegyezni, ám saját országos listát állítanának.

A DK-ban nem aratott osztatlan sikert, hogy a szegedi polgármester bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztra és azt a szocialisták azonnal elfogadták. Ez ugyanis szerintük szembemegy az MSZP előválasztásra vonatkozó javaslatával.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!