Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hadházyéknak elege lett a gazdagodó fideszesekből

Népszava|2017. jan 10. 05:04
[A+ A-]

Tavalyi vagyonnyilatkozatok: mennyi maradt belőlük? FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Kötelezővé tenné a politikusok és az állami gazdasági vezetők vagyonosodási vizsgálatát az LMP. Javaslatuk megvitatására a jövő hétre ötpárti egyeztetést hívtak össze, a kormánypártiak szerint viszont a vagyonnyilatkozat elég szigorú, azt nem kell mára cserélni.

Vagyonnyilatkozatok helyett kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő a politikusok, valamint az állami és önkormányzati vezetők számára az LMP. Az ökopárt szerint ugyanis a politikusok többsége semmibe veszi a vagyonnyilatkozatokat, és amikor eltitkolt vagyontárgyaik miatt lebuknak, akkor sem vonják felelősségre őket. Szél Bernadett társelnök szerint elegük lett a botrányokból, a következménynélküliségből, ezért szeretnék, ha a jövőben önbevallás helyett az Állami Számvevőszék vizsgálná, egyensúlyban van-e a politikusok jövedelme a vagyonukkal. Az LMP azt javasolja, évről évre vizsgálják meg, hogy az érintettek miből vásárolták vagyontárgyaikat. Erről ötpárti egyeztetést javasolnak a jövő hétre. Törvényjavaslatukat, amely minden parlamenti képviselőt, kormánytagot, közjogi méltóságot, önkormányzati vezetőt, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőit érintené, a kormányoldal eddig minden alkalommal "lesöpörte" – emlékeztetett Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke. A tervezetet tavasszal ismét be akarják nyújtani az Országgyűlésnek.

Akinek fontos, hogy tisztuljon a magyar politika, az meg fogja szavazni az LMP javaslatát. Ha a Fidesz újra nemet mond a vagyonosodási vizsgálatokra, azzal mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a kormánypárt továbbra is igent mond a korrupcióra – fogalmazott a napokban a Hír Tv-ben Gál József szóvivő.

Nem tartja indokoltnak a javaslatot, mert Magyarországon ma is Európa egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati szabályozása van érvényben. Erről a KDNP-s Hollik István beszélt tegnap a kormánypártok nevében. Közölte, arról még nem döntöttek, elmennek-e az ötpárti egyeztetésre, hiszen friss a meghívás, viszont arra figyelmeztetett, vagyonosodási vizsgálatot jelenleg is lehet kezdeményezni.

Az MSZP-frakció sem tárgyalt még a kezdeményezésről, így Nyakó István, a párt sajtófőnöke lapunknak nem tudta megmondani, elfogadják-e az LMP meghívását. Viszont emlékeztetett, a szocialisták decemberben beadták a parlamentnek saját korrupcióellenes csomagjukat. Ebben újraszabályoznák a közvélemény szerint nem sokat érő vagyonnyilatkozatok rendszerét. Ha az Országgyűlés elfogadná, a bevallásokban a közös háztartásban élők vagyona szerepelne, nem csak azoké, akiknek a törvény értelmében erről nyilatkozniuk kell. A vagyonosodási vizsgálatokat segítve az MSZP egy képlet alapján kiszámíttatná, hogy a nyilatkozatot tevő politikus, országos hatóság vezetője, közhivatalnok, ügyész a család jövedelme, vagyona alapján mennyit gazdagodhat évente. Akik ennél többet költenek, láthatóan nagyobb lábon élnek, azok esetében kötelezővé tennék a vagyonvizsgálatot.

Minden effajta egyeztetésre szívesen elmennek – reagált az LMP kezdeményezésére Szűcsné Major Ildikó, a Jobbik szóvivője. Véleménye szerint pártja átlátható rendszert akar, amely minimálisra csökkenti a korrupciót. A jobbikos politikusok az interneten eddig is egyszerűen hozzáférhetővé tették saját vagyonnyilatkozataikat, illetve közvetlen hozzátartozóikét. A Quaestor-botrány kapcsán a frakció tagjai nyilatkoztak arról, hogy a bedőlés előtt egyikük sem vett ki pénz onnan, amit más képviselők nem tettek meg.

Üdvözlik, hogy az LMP a Gyurcsány-kormány intézkedését szeretné visszahozni – kommentálta a javaslatot Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselő. Emlékeztetett, a vagyonosodási vizsgálat a Gyurcsány-kabinet anti-korrupciós szabályozásának volt a része, amit a Fidesz szüntetett meg 2010 után. Ennek értelmében hivatalba lépésekor és a hivatala megszűnésekor minden politikus ellen automatikusan vagyonosodási vizsgálat indult, hogy kiderüljön: jutott-e a pozícióval igazolatlan eredetű vagyonhoz. A DK egyetért a javaslattal, amit Orbánék bukása után ismét be akarnak vezetni. Miután a pártnak nincs frakciója, őket nem hívta meg az egyeztetésre az LMP.

Közeleg a határidő
Vagyonnyilatkozatot január 31-ig kell leadniuk a képviselőknek, amit február 1-től bárki megnézhet a parlament honlapján. A házas- vagy élettársak és a gyermekek bevallásait viszont zárt borítékban őrzik a mentelmi bizottság páncélszekrényében. Erre a határidőre kell vagyonáról vallani mások mellett a nemzetiségi szószólóknak, az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek, a Költségvetési Tanács-, a Kúria elnökének, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, az MNB vezetőinek, a Médiatanács vezérkarának, az Országos Bírósági Hivatal elnökének.Fazekas Ágnes

Lájkoljon minket a Facebook-on is!