Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lopják az utcára kitett meleg ruhákat

Népszava|2017. jan 10. 05:17
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Még csak szombaton indult el - külföldi mintára - a Szabadfogas mozgalom Budapesten, hétfő reggelre már országossá nőtte ki magát: több mint száz helyen állítottak fel szabadfogasokat, számuk folyamatosan emelkedik. A civil kezdeményezés célja, hogy a fagyos időben segítsen azokon az embereken, akik az utcán élnek.

A forgalmasabb helyeken ruhafogasokat helyeznek ki a jótevők, a következő felirattal: „ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet". Az akcióhoz a Vígszínház, a veszprémi Petőfi, a budapesti Katona, a József Attila és a Karinthy Színház is csatlakozott.

A Vígszínház előtt vasárnapra egész halom ruha gyűlt össze, hétfő délután már sajnos kisebb-nagyobb incidensek is történtek a színház előtt. Az egyik adományozó Facebook oldalán azt írta, amikor a helyszínre érkezett, négy jól öltözött, ám meglehetősen „rosszarcú" személy válogatott az elsősorban hajléktalanoknak szánt kabátokból. „Hajléktalan, rendőr sehol a közelben. Hiénák várják a szabadrablást, szinte marakodva lesik a portékát, nyomban rámennek a tiszta, minőségi, jó holmikra, undorral lökik félre a sálat, a sapkát" - írta. Hasonló beszámolók érkeztek Debrecenből is.

A színház előtt kisebb dulakodás is kialakult, csak a közterület-felügyelet, illetve a rendőrök megjelenése után csillapodtak az indulatok. A ruhaneműkre késő délután is egyenruhások vigyáztak. A hatalmas halom azonban addigra eltűnt.

„A Vígszínház úgy tudta segíteni a civil kezdeményezést, hogy a hozzánk jelentkezett hajléktalan-befogadó központoknak saját költségen elszállítottuk a színház előtt jelentős mennyiségben felhalmozódott ruhákat" - tájékoztatta lapunkat Molnár Karesz, a Vígszínház sajtófőnöke. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Szabolcs utcai részlegéhez már vasárnap este egy teherautónyi ruhát juttattak el, azóta pedig az Oltalom Alapítvány munkatársai is vehettek át az összegyűlt adományokból. „Mi azt javasoljuk, hogy az adakozók ezekre a helyekre vigyék a meleg ruhákat, hiszen ott van rájuk a legnagyobb szükség" - tette hozzá.

„Az akcióval kapcsolatban annak kezdeményezőitől sem a közterület-felügyelet, sem a kerületi polgármesteri hivatal, sem az önkormányzat szociális intézményei nem kaptak előzetes tájékoztatást" - ezt már Fábián-Brocskó Márta mondta lapunknak. A XIII. kerületi közterület-felügyelet vezetője hangsúlyozta: a kezdeményezést ők is pozitívnak, hasznosnak, ám átgondolatlannak tartják. „A kezdeményezők a széleskörű támogatásban és emberi jóindulatban bízva nem gondoskodtak szociális munkások, vagy más, a hajléktalan ellátásban jártas közreműködők jelenlétéről. Ez kétségtelen problémákat idézett elő" - fogalmazott. Éppen ezért segítséget kértek a XIII. Kerületi Önkormányzat aljegyzőjétől, akinek segítségével szociális munkások jelentek meg a helyszínen.

„Ész is kell a jótettekhez"
Pécsett a helyiek az Irgalmasok Templománál is felállítottak egy fogast, ám azt el kellett vinniük, mert az Irgalmas Rend nem engedélyezte a gyűjtést - írta a 444.hu. A portál megkeresésére Morvay Imre „Pio atya" házfőnök azt mondta, „ész is kell a jótettekhez", az utcára kirakott kabátok másnapra annyira átáznak, hogy használhatatlanok lesznek. A kabátokat így a Csinos Presszó előtt gyűjtik a civilek.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!