Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kormányválság Észak-Írországban

Népszava|2017. jan 10. 08:36
[A+ A-]

Kormányválság tört ki Észak-Írországban, miután lemondott Martin McGuinnes, az első miniszter (kormányfő) helyettese. 

A Sinn Féin párt volt főtárgyalója, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykori parancsnoka tiltakozásképpen mondott le, a legerősebb észak-ír tömörülés, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) szerepe miatt egy zöld energia felhasználását támogató program kezelésében. McGuinnes szerint a DUP vezetőjének, Arlene Fosternek kellett volna lemondania, mivel a zöld program kapcsán súlyos összeférhetetlenségi problémák merültek fel, s legalább 560 millió eurós túlköltekezéssel nehéz helyzetbe hozták a költségvetést. A megújuló energiaforrások felhasználását ösztönző programot Foster még vállalkozásügyi miniszterként hozta létre, de az a kiskapuk révén nem annyira energiatakarékosságra, hanem éppenséggel energiapazarlásra öszönzött, hiszen minél több energiát használt fel valaki, annál több készpénztámogatáshoz jutott.

Az észak-ír hatalommegosztási megállapodás értelmében, ha lemond a kormányfő helyettese, akkor magának az első miniszternek is távoznia kell. A lépés így minden bizonnyal előrehozott választások kiírásához vezethet Észak-Írországban. A Sinn Feinnek hét napja van egy új helyettest állítani, de a párt eltökélte, hogy nem tölti be a posztot.

A kormányzat minisztereit az észak-ír pártok a parlamenti erősorrend alapján adják, egyfajta „kötelező koalíció” áll fenn. A DUP, az Ulsteri Unionista Párt (UUP), az Észak-ír Szövetség Pártja (Alliance), illetve a Szociáldemokrata és Munkáspárt (SDLP) hajlana arra, hogy hosszú távon áttérjenek egy önkéntes koalícióra, de a Sinn Fein ezt ellenzi. Az UUP 2015-ben ellenzékbe vonult, majd 2016-ban a kisebb pártok is követték, így jelenleg csak a DUP és a Sinn Fein delegál minisztereket a kabinetbe.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!