Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tehetetlen a venezuelai ellenzék

Népszava|2017. jan 10. 08:38
[A+ A-]

Az ellenzéki többségű venezuelai kongresszus tegnap elfogadott egy határozatot, amely kimondta, hogy Nicolás Maduro államfő „elhagyta posztját”, s nem teljesíti elnöki kötelezettségeit. A határozat azonban legfeljebb szimbolikus jelentőségű, mivel a venezuelai legfelsőbb bíróság korábban már kimondta, hogy a nemzetgyűlésnek nem áll jogában leváltani a köztársasági elnököt.

Venezuela 1999-ben elfogadott alaptörvénye nem ismeri az alkotmányos vádemelés fogalmát, ezért a katasztrofális venezuelai gazdasági helyzet miatt jó ideje új választások kiírását követelő ellenzék nem tud Brazíliához, vagy az Egyesült Államokhoz hasonlóan impeachment-eljárást indítani a néhai Hugo Chávez elnök örökébe lépett Maduro ellen. Noha tavaly megpróbálkozták perbe fogni Madurót a törvényhozásban, a legfelsőbb bíróság a kezdeményezést alkotmányellenesnek nyilvánította.

Az ellenzéki kerekasztal tavaly ezután népszavazással akarta volna kikényszeríteni Maduro visszahívását, de a referendumhoz szükséges aláírásgyűjtést – az elnök hatalmát védendő – a választási bizottság leállíttatta. Ám még ha sikerülne is visszahívni posztjáról az államfőt, valószínű, hogy helyébe lépő alelnöke töltené ki mandátumának még hátralévő részét, így csak a hivatalos menetrend szerinti időben, 2018 áprilisában tarthatnák meg a következő elnökválasztást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!