Előző
Következő
új cikk

Külföld

Zsidó központokat fenyegettek

Népszava|2017. jan 10. 08:39
[A+ A-]

Több zsidó közösségi központot ki kellett üríteni hétfőn az Egyesült Államokban bombafenyegetések miatt. Az alkohol, dohány, lőfegyverek és robbanószerek ügyében illetékes ügynökség szóvivője, Amanda Hils az AP hírügynökséggel közölte, hogy tudatában vannak a fenyegetéseknek, s a hivatal kész segítséget nyújtani a helyi rendfenntartó szerveknek.

Az orlandói Maitland zsidó közösségi központ, Holocaust múzeum és főiskola hétfőn egy hét alatt másodszor kapott bombafenyegetést. A központot kiürítették, átvizsgálták, ám nem találtak robbanószert. Miami Beach zsidó közösségi központját is ki kellett üriteni. Az Alper zsidó közösségi központot a Miami-Dade-i rendőrség ugyancsak átvizsgálta, kiküldték a bombaszakértőket. Többszáz gyereket kellett evakuálni. A Nagy-Miami Zsidó Szövetség biztonságért felelős igazgatója közölte, „mindig nagyon komolyan ügyelünk a biztonságra”.

Nem csupán Floridában, hanem Tennessee, Delaware, Dél-Karolina, New Jersey és Maryland államban is több bombafenyegetés érkezett a helyi zsidó közösségi központokhoz. Egyelőre nem tudni, hogy a fenyegetések összefüggenek-e.

Donald Trump megválasztását követően megszaporodtak a rasszista incidensek, fenyegetések az Egyesült Államokban. Jeff Sessions, a jövendő igazságügyi miniszter szenátusi meghallgatása előtt Tammy Baldwin wisconsini demokrata szenátor a Huffington Post honlapján közzétett cikkében arról írt: az új tárcavezető egyik fő prioritása a gyűlöletcselekmények elleni fellépés kell, hogy legyen. Nem csupán antiszemita fenyegetések érkeznek, a feketék, a latinók, a meleg közösségek tagjait is zaklatások érik. A Southern Powerty Law Center összesítése szerint az elnökválasztás napja óta majdnem 900 incidens, kisebbségek elleni zaklatás, megfélemlítés történt. Az FBI adatai szerint 2014-hez képest 2015-ben 7 százalékkal ugrott meg a rasszista incidensek száma, míg a muzulmánok elleni fellépés 67 százalékkal emelkedett. A muszlimok beutazásának tilalma Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!