Előző
Következő
új cikk

Külföld

Sanders ajánlata

Népszava|2017. jan 10. 08:41
[A+ A-]

A Demokrata Párt konstruktív ellenzéki szerepet kíván játszani – mondta Bernie Sanders vermonti független szenátor, aki Hillary Clinton vetélytársa volt a 2016-os előválasztásokon. Sanders a CNN szervezésében tartott fórumon a műsorvezető és a hallgatóság kérdéseire válaszolt. 

A veterán szenátor hangsúlyozta, a megválasztott elnök ésszerű indítványait hajlandók támogatni, minden olyasmit, ami javítja az amerikaiak életét. Vannak azonban olyan kérdések, amelyekben nem hajlandók engedni. „Donald Trump szexista, rasszista, idegengyűlölő kampányt vívott, s ezekben a kérdésekben személy szerint nem vagyok hajlandó engedni” – mondta Sanders. Hozzátette, hogy Trump tagadta a klímaváltozást, amikor gyakorlatilag minden tudós komoly válsághelyzetről beszél, s ebben a kérdésben sem lehet engedni. Sanders nem tanácsolja a demokratáknak, hogy azt az utat járják, amelyet a kongresszusi republikánusok követtek, akik Barack Obama beiktatásától kezdve obstruálták minden kezdeményezését, s az volt a céljuk, hogy minél kevesebb eredményt érjen el.

A vermonti politikus jót nevetett azon a felvetésen, hogy a megválasztott elnök azért hibáztatja a médiát, mert szó szerint veszi minden kijelentését. A szenátor szerint nem alaptalan azt feltételezni, hogy ha egy jövendő elnök mond valamit, azt komolyan is gondolja.

Sanders vitába keveredett egy kisvállalkozóval, aki szerint Trump végre megértette, hogy a kisvállalkozásokat megöli a rengeteg szabályozás. Sanders elismerte, hogy Barack Obama adókat emelt, de a leggazdagabb egy százalék adóját. Szerinte a kisvállalkozásokat támogatni kell, s számos szabályozást nem a washingtoni kormányzat, hanem a szövetségi államok, a helyi kormányzatok hoznak meg.

Bernie Sanders elfogadja az amerikai hírszerzés értékelését arról, hogy Oroszország áll a hackertámadások mögött, s szerinte rendkívül szerencsétlen, hogy Trump megkérdőjelezi a hírszerzés értékelését, amely mögött hatalmas mennyiségű bizonyíték áll. Sanders vélekedése szerint egyértelmű, hogy Oroszország az amerikai demokrácia destabilizálását tűzte ki célul.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!