Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kiváltságosok Magyarországa - A budavári polgármester

nepszava.hu|2017. jan 10. 09:44, frissítve: 2017. jan 10. 16:45
[A+ A-]

Forrás: Google Earth

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, akit a köz szolgálatára választott meg a körzet lakossága, a sajtó megkeresésére közölte: a magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem kíván válaszolni. Pedig kellene. 

Zöld rendszámos fehér elektromos autó parkol egy hatlakásos gellérthegyi társasház kertjében egy januári hétköznap reggel. Aztán nyílik a kapu, az autó hangtalanul kitolat, és a Citadella irányába indul. A kormánynál Nagy Gábor Tamás, a vitatható budavári lakásbérlésével és -osztásával a hírekbe került I. kerületi polgármester - indít az idilli hangulatfestéssel az Index, ám hamarosan előkerül a rögvalóság, vagyis az a helyzet, ami minden állampolgárt legalábbis el kellene, hogy gondolkoztasson választott vezetői ténykedése kapcsán. 

Üres zsebbel, sőt, milliós tartozással akart belevágni egy olyan építkezésbe, amivel a lakását bővítette volna panorámás tetőtérrel a Gellérthegy tetején.

De nézzük kronológiában az Index segítségével:

Nagy Gábor Tamás 1995-ben - akkor még alpolgármesterként -  egy 800 ezer forintos, 12 év alatt visszafizetendő önkormányzati munkáltatói kölcsön segítségével vette meg a Kelenhegyi úti, legfölső emeleti, 69 négyzetméteres lakást, amit a vagyonnyilatkozatában azóta is szerepeltet. Majd telt-múlt az idő, izmosodott a háttér ( a Fidesz), amikor 2014-ben Nagy Gábor Tamás elhatározta, hogy a lakása fölé, a ház tetejére sátortetőt épít úgy, hogy a mintegy 140 négyzetméteres tetőtérbeépítés egésze az övé lesz, ezzel az amúgy sem értéktelen ingatlan területét megtöbbszörözi. Az építési engedélyt benyújtotta, meg is kapta, a másik felső szinti lakó lemondott a felette lévő tetőről.

(Nagy Gábor Tamás 2014-es évközi vagyonnyilatkozata (pdf) szerint ekkor 5 millió forintnyi kincstárjegye, 300 ezer készpénze és 7,9 milliós tartozása volt. Az év végi (pdf) szerint már csak 7,6 milliós tartozás.)

A terv azonban nem jött össze, nem sikerült megegyezni a lakókkal, még úgy sem, hogy a portál úgy tudja: a budavári polgármester egymillió forintot ajánlott fel minden egyes lakónak. (a ház a ráépítéssel majdnem öt méterrel magasabb lenne a kerületben engedélyezettnél, és megfosztaná a szomszédokat a panorámától.) 

Ám ami Nagynak nem jött össze a Gellérthegyen, azt évekkel azelőtt sikerrel megcsinálta a Várban- idézi fel az Index - a Dísz téren lévő, akkori feleségével közösen bérelt, felső szinti lakás feletti tetőteret építették be 2011-ben.

Az ügy nem csak azt a kérdést veti fel, - sokadszorra -  hogy mennyire lehet komolyan venni a politikusi vagyonnyilatkozatokat. Az is megkérdőjelezhető, hogy a lakásra a tulajdoni lap szerint 2008 végén a Budavári Önkormányzat jelzálogjogot rak kétmillió forint erejéig, ezt öt év múlva, 2013 végén törlik róla. Ez azt jelenti, hogy a saját önkormányzata adott kölcsön a kerületet akkor már polgármesterként irányító Nagynak, aki ezt a pénzt a vagyonnyilatkozatába beírta ugyan, de sima banki hitelként. Nagy Gábor Tamás a 2013 óta bérelt budavári lakása kapcsán kirobbant botrányban azt nyilatkozta, életvitelszerűen ott él. Az ügyben megismert információink azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá - írja az Index. 

(novemberben írtuk : Saját kerületétől bérel lakást a fideszes polgármester )

Akkor összegezzünk: 

A fideszes polgármesternek milliós tartozása van (vagyonnyilatkozat). Mint kiderült, a polgármester által vezetett kerület kölcsönt is adott a polgármesternek (etikusan).

Lájkoljon minket a Facebook-on is!