Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tiltakoztak az Orbánnal hírbe hozott uniós biztos ellen Brüsszelben

nepszava.hu/MTI|2017. jan 10. 16:37
[A+ A-]

Günther Oettinger FOTÓ: Neilson Barnard/Getty Images

Tiltakozását fejezte ki az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D) kedden az ellen, hogy Günther Oettinger uniós biztos vegye át a posztjáról nemrég lemondott Krisztalina Georgieva portfólióját, aki az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős alelnöke volt. 

Emlékezetes, hogy novemberben Günther Oettinger budapesti útja miatt került be a hírekbe, miután az orosz lobbistaként számon tartott Klaus Mangold magánrepülőgépével utazott a magyar fővárosba egy megbeszélésre Orbán Viktorral. A találkozóról felröppent, hogy esetleg a paksi bővítésről tárgyalhattak, de hivatalos részről hevesen cáfolták, hogy kettejük között erről akár csak szó esett volna.

A szociáldemokrata frakció közleményében elhibázottnak nevezték azt a döntést, amellyel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért felelős Günther Oettinger német biztost jelölte a bolgár Krisztalina Georgieva portfóliójának átvételére.

Oettingert hétfő este az Európai Parlament illetékes szakbizottságai közel három órán át faggatták nézeteiről, egyebek mellett szóba kerültek a közelmúltbeli rasszista, szexista és homofób kijelentései és a budapesti útja is.

A német politikus azt mondta, sajnálja az októberi hamburgi beszédében tett megjegyzéseket, például azt, hogy "vágottszeműnek" nevezte a kínaiakat. Kijelentette, 40 százalékra emelné a nők arányát az Európai Bizottság vezető tisztségeiben, illetve leszögezte, nem befolyásolják lobbiérdekek, támogatja az átláthatósági szabályok szigorítását.

"Oettinger biztos elkötelezett európai, aki rendkívül tapasztalt a helyi és az európai politikában (...) Ugyanakkor nem lenne helyénvaló az alelnöki kinevezése, ugyanis rasszista és homofób megjegyzéseivel, lobbisták magángépeivel való, be nem jelentett utazásaival van tele a sajtó. Rendkívül rossz üzenetet küldene az európai közvéleménynek, ha előléptetéssel díjaznák ezt a fajta viselkedést" - közölte Inés Ayala Sender szociáldemokrata képviselő.

"A nemek egyenlőségéről, az esélyegyenlőségről és az LGBTI-jogokról szóló válaszai nem voltak meggyőzőek, nem adnak felmentést a korábbi viselkedése alól. Ezért arra sürgetjük Juncker elnököt, hogy ne nevezze ki Oettingert alelnöknek és ne adja neki az emberi erőforrásokért felelős portfóliót" - fogalmazott Evelyn Regner, az S&D egyik szóvivője.

A szakbizottságok tagjai várhatóan a héten hozzák meg a döntésüket, hogy alkalmasnak találják-e Oettingert a portfólió átvételére, a döntés azonban nem kötelező érvényű, szakértők szerint legfeljebb arra lehet hatással, hogy a német biztos a magasabb fizetéssel járó alelnöki tisztséget is megkapja-e.

Az előző héten más európai parlamenti képviselők és civil szervezetek is tiltakoztak Oettinger kinevezése ellen, mondván, hogy a mostani időkben elengedhetetlen az Európai Bizottság részéről "az erős és hiteles kiállás az egyenlőség mellett, illetve a diszkrimináció ellen".

Krisztalina Georgieva októberben jelentette be lemondását, hogy vezető tisztséget vállaljon a Világbanknál. Helyére a bolgár kormány új tagot jelölhet a huszonnyolc tagú bizottságba, arról viszont már Juncker maga dönt, hogy kire milyen feladatot bíz a testületben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!