Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elhunyt a volt német államfő

Népszava-információ|2017. jan 10. 16:58
[A+ A-]

Roman Herzog 2014-ben. FOTÓ: Andreas Rentz/Getty Images

Elhunyt 82 éves korában Roman Herzog volt német államfő, az alkotmánybíróság korábbi elnöke, a CDU politikusa 1994 és 1999 között töltötte be az inkább ceremoniális köztársasági elnöki tisztséget.

„Őszinte, egyszerű, humoros, önirónikus ember volt” – emlékezett a volt elnökre Angela Merkel kancellár, hozzátéve: „Herzog az európai politikában és a múltunkban való szembenézéskor is mindig tudta, hogyan küldjön fontos jelzéseket, megtalálta a megfelelő szavakat, s a csöndet választotta ott, ahol nem lehetett szavakat találni, az egykori auschwitzi haláltáborban.” Joachim Gauck, a jelenlegi német elnök hangsúlyozta, Roman Herzog segített Németországnak önképe kialakításában”. Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter rámutatott, „nagy alkotmányjogászt, politikust, államférfit veszítettünk el”.

Roman Herzog 1934-ben Bajorországban született, jogot végzett, 1973-tól lett képviselő, Baden-Württembergben kulturális, majd igazságügyi miniszteri posztot töltött be, 1983-ban lett a szövetségi alkotmánybíróság tagja, 1987 és 1994 között az alkotmánybíróság elnökeként szolgált. Az államfői tisztségről leköszönése után, 1999-2000-ben Herzog elnökölt azon az uniós konvención, amely az Európai Unió alapjogi chartáját megszövegezte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!