Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tiltakozik a könyvszakma

Népszava-információ|2017. jan 11. 05:46
[A+ A-]

Kocsis András Sándor FOTÓ: NÉPSZAVA

A legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatón tiltakozását fejezte ki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. (KMTG) íróakadémiájának 400 millió forintos állami támogatása miatt, valamint kifogásolja azt is, hogy a kormány egy jelenleg is elérhető könyvsorozat megjelenését támogatja 600 millió forinttal.

Kocsis András Sándor a MKKE elnöke a Népszavának elmondta, hogy szinte semmit nem tudnak a KMTG működéséről, ami tavaly már 150 millió forintot kapott. A teljes magyar könyvszakma éves szinten körülbelül 700 millió forint támogatást kap, ebben benne van a Márai program 200 millió forintja, szégyenletesesen kevés, 25 millió jut a fordítástámogatási programra, és aztán a többi költhető nagyrendezvényekre, ösztöndíjakra és pályázati összegekre. Ezekhez képest a KMTG támogatása döbbenetes aránytalanság. Hiszen a 700 millió forintban benne van még a négy magyar írószövetség éves támogatása is. Ami körülbelül a négynek együtt 120 millió forint.

A MKKE szintén határozottan tiltakozik a kormány azon döntése ellen, amely 600 millió forinttal támogatja Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának újrakiadását. A több mint 120 éve megkezdett könyvsorozat jelenleg is elérhető könyv-, és az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) internetes oldalán ingyenes digitális formában is, mondja Kocsis András Sándor. A sorozatot tizenöt évvel ezelőtt jelentette meg az Arcanum Adatbázis Kiadó digitális formában, a html alapú változat mellett azóta digitális hasonmás kiadás is létezik.

Az elnök úgy véli, a 600 millió forint támogatásból - kötetenként digitalizálással együtt négyezer forinttal számolva - az összes magyar óvoda, általános és középiskola, könyvtár és egyetem részesülhet a sorozatból „egy ajándék könyvszekrénnyel együtt". Ezért teljesen értetlenül állnak az elképzelés előtt, fogalmuk sincs ki adja ki, semmilyen utalás nincs erre.

Arra a kérdésre, esetleg azt gyanítják-e, hogy az aránytalannak látszó támogatás bizonyos részét netán más célra akarják visszafolyatni, azt válaszolta, hogy erre a méltányos válaszuk az, hogy fogalmuk sincs, de, hogy ez totálisan értékaránytalan, és szakmailag felesleges, az egészen biztos. Ehhez azt is hozzátette, hogy idén Arany János év van, március 2-án indul a program, és még egyáltalán nincs semmifajta elfogadott költségvetése. Idén indult a reformáció éve is, gyakorlatilag erről sem tudnak semmit. A miniszter úrral közel egy éve megállapodtak, hogy a szakma megpróbálja ezt az évet, az Arany János évvel összekötve, a kortárs irodalom évévé tenni. Elkészült erről egy kiváló anyag, a teljes program összege 100 millió forint lenne, amit a négy írószövetséggel összefogva rendeznének. De még nincs meg rá a támogatás.

Ugyanakkor örvendetes, hogy a tavalyi évben mintegy 1-2,7 százalékkal bővült a könyvpiac a 2015-ös, 46 milliárdos forgalom után. A piaci folyamatokra jellemző, hogy a nagyobb kiadók még nagyobbak, a kicsik még kisebbek lett, valamint a könyvkiadás érezhetően eltolódott a könnyebben fogyasztható kiadványok felé, miközben a magyar szakkönyvkiadás „gyakorlatilag meghalt".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!