Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kormányzati központokra csapott le a terror

Népszava-információ|2017. jan 11. 05:33
[A+ A-]

Az afganisztáni fővárosban tegnap kettős öngyilkos merénylet történt. A parlament mellett egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, rövid idő múlva pedig autóba rejtett pokolgép robbant. A kabuli hatóságok szerint összehangolt merényletről van szó, jelentette a Reuters brit hírügynökség. 

A második robbantás már a biztonsági erők helyszínre érkezése után történt, akiknek azonban sikerült megakadályozniuk egy újabb gyanús jármű bejutását a kormányzati negyedbe. A kabuli rendőrség vezetőjének tájékoztatása szerint az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert. A merényletekért a tálibok vállalták a felelősséget.

Irakban, az október 17-e óta ostromlott Moszulban egyre szorultabb helyzetbe kerül az Iszlám Állam (IS), amely már csak az egykori Ninive néhány lakónegyedét tartja megszállva. A terroristák tegnap kormányzati épületeket kezdtek felrobbantani azokban a negyedekben, ahonnan kénytelenek visszavonulni, közölte az AFP. A kurd csapatok és a síita milíciák által támogatott iraki hadsereg kedden is tovább nyomult Moszulban és a Tigris folyó mentén újabb kisebb településeket szabadított fel a terrorcsoport uralma alól.

Az IS pedig szisztematikusan semmisíti meg az infrastruktúrát azokon a településeken, ahonnan kénytelen kivonulni és az ostromlott területtől távolabb, főképp a főváros, Bagdad síiták lakta negyedeiben követ el egyre gyakrabban robbantásos merényleteket. Az iraki hadsereg vezetői szerint néhány héten belül az utolsó iraki nagyvárosból, Moszulból is sikerül kiűzni az IS terroristáit.

A Sínai-félszigeten is újra robbantott az IS. Az egyiptomi Arish egyik biztonsági ellenőrző pontjánál pokolgépes merénylet történt, amelyben nyolc rendőr vesztette életét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!