Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ligetvédők - Nincs ítélet

Népszava-információ|2017. jan 11. 05:14
[A+ A-]

Nem hozott ítéletet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a perben, amelyet a Ligetvédők csoportjának egyik aktivistája indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. A civilek a rendőrök tavaly június 27-i fellépése miatt perlik a BRFK-t a Közlekedési Múzeumnál végrehajtott oszlatásuk miatt. A perben a Ligetvédőket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli.

A civilek illetve jogi képviselőjük álláspontja szerint a bejelentett békés demonstráció feloszlatása jogszerűtlen volt, a rendőrök nem a helyzetnek megfelelően jártak el az ügyben. Egy ilyen demonstráció feloszlatásának ugyanis mindig a legutolsó lépése a feloszlatás, amire csak akkor kerülhet sor, ha erőszakos cselekmény történik. De ha még sor is kerül oszlatásra, törvény szerint azt csak úgy lehet kivitelezni, ha előtte megafonnal két alkalommal felszólítják az érintetteket. A Közlekedési Múzeumnál ez nem történt meg.

Ugyanakkor a BRFK szerint szükséges és arányos volt az intézkedés. Úgy vélik, hogy az építési területre behatoló civilek veszélyeztették saját és mások biztonságát. A bíróság - perbeli hiányosságok miatt - elnapolta a tárgyalást, a per márciusban folytatódik.

A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó Ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket (mintegy félszáz tüntetőre szabtak ki ötven-százezer forintos pénzbírságokat). A TASZ segítségével majdnem mindegyikük a bírósághoz fordult, eddig sikerrel is jártak. Egy másik ligetvédő ügyében a bíróság nemrég kimondta: az engedetlenség nem jogsértő és nem büntethető, amíg az egy erőszakmentes, békés demonstráció során történik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!