Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kínos kérdések

Népszava|2017. jan 11. 05:34
[A+ A-]

Kínos kérdéseket tettek fel Jeff Sessions alabamai szenátornak kollégái a washingtoni szenátus igazságügyi bizottságában. Sessions, akit Donald Trump az igazságügyi tárca élére jelölt, elébe ment a vádaknak, cáfolta, hogy rasszista lenne.

Nagyüzemben folytatódnak szerdán Trump miniszterjelöltjeinek meghallgatásai a szenátus különféle bizottságaiban. A republikánusok gyors tempót diktálnak, a demokraták lassítanák a folyamatot. Sok mást nem is tehetnek, a republikánus többség várhatóan gyorsan zöld utat ad a tárcavezetőknek, annak ellenére, hogy többükkel kapcsolatban összeférhetetlenségi problémák merülhetnek fel.

Sessions szenátor a törvény és a rend eltökélt védelmezőjeként festette le magát a bizottsági meghallgatáson, hangsúlyozva, mennyire aggódik az erőszak elszabadulása, a gyilkosságok számának emelkedése, a droghasználat növekedése miatt. Az alabamai szenátor már a meghallgatás elején hangsúlyozta, hogy tisztában van a polgárjogok, kisebbségi jogok fontosságával és tárcavezetőként garantálni fogja ezek érvényesülését.

Sessions sietve leszögezte, hogy nem rasszista, soha nem támadta a színesbőrűek jogait védelmező szervezetet, az NAACP-t, soha nem mondta, hogy Amerika-ellenes lenne. Közölte azt is, hogy gyűlöli a Ku-Klux-Klant. Kitért a kérdés elől, hogy támogatná-e a muszlimok beutazásának tilalmát, mint mondta, Trump már módosított elképzelésein. Ha Hillary Clinton ellen vizsgálat indulna, kimentené magát, a kampányban a volt First Ladyre tett kijelentései miatt, ígérte.

A politikust még 1986-ban éppen ilyen vádak miatt nem nevezték ki egy szövetségi bírói posztra. Az eset annak idején nagy port vert fel. A polgárjogi mozgalmak azóta is számos esetet soroltak fel, amikor az igazságügyi tárca élére jelölt Sessions a kisebbségek jogait megkérdőjelező kijelentéseket tett. Sessions meghallgatása ma folytatódik, s öt másik miniszterjelölt átvilágítása is megkezdődik.

Főszerepben a milliárdos veje
Donald Trump mégiscsak keresztülviszi akaratát, megerősítették, hogy veje, Ivanka lányának a férje elnöki főtanácsadó lesz a Fehér Házban. Jared Kushner kinevezése többszörösen is aggályos, megsért egy 1967-es törvényt, amely a kormányzati nepotizmus megakadályozását célozza (az elnök nem nevezheti ki kormányzati posztra rokonait).
A 36 éves Kushner saját jogon is gazdag ember, ingatlancéggel és médiaérdekeltségekkel, ezeket elkezdte leépíteni. Trump választási győzelmét nagymértékben annak köszönheti, hogy veje átszervezte, irányította kampányát. Főtanácsadóként Kushner nem venne fel fizetést.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!