Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vajna eltüntette a nyomokat

Népszava|2017. jan 11. 05:00
[A+ A-]

Vajna megvette, most már az MKB Bank hitelezi FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Egy összegben visszafizette az állami Eximbanknak azt a 8 milliárdos kölcsönt Andy Vajna cége, amelyet a TV2 megvásárlására és fenntartására kapott. A K-Monitor vezetője szerint azért kellett mihamarabb kivonni a közpénzhez köthető tőkét a tévé közeléből, mert így nem kell a gazdasági adatokat felfednie egy esetleges adatigénylés vagy bírósági ítélet nyomán. Estére kiderült: az MKB Bank segített a filmügyi biztoson.

Lényegében eltüntettek minden nyomot, ami arról árulkodik, hogy Andy Vajna közpénzen vásárolta fel a TV2-csoportot – így reagált Léderer Sándor arra, hogy a Világgazdaság szerint teljes egészében kifizette az Eximbanktól kapott hiteleit Andy Vajna TV2-je, amely ehhez egy általa meg nem nevezett kereskedelmi banktól vett fel kölcsönt. A K-Monitor ügyvezetője szerint a tévé tulajdonosának nyilván az volt a célja, hogy mielőbb visszaadja azokat az állami pénzeket, amelyek a gyors felvásárláshoz kellettek. A hitelbiztosítéki nyilvántartásból estére kiderült, hogy a korábban a Magyar Nemzeti Bak által szanált, nemrég új, részben titokzatos tulajdonosokhoz került MKB Bank Zrt. 11,088 milliárd forint összegű követelés erejéig zálogjogot jegyzett be a csoportra, magyarán ő adott kölcsönt az Eximbank hitelének kiváltására.

Léderer úgy látja, azért kellett mihamarabb kivonni a közpénzhez köthető tőkét a tévé közeléből, mert így nem kell a gazdasági adatokat felfedni egy esetleges adatigénylés vagy bírósági ítélet nyomán. Urbán Ágnes szerint jogi értelemben is elegánsabb, hogy nem egy állami banknak törlesztik a TV2 tulajdonosai a kölcsönt, mert innentől kezdve – a logikájuk szerint – nem lehet azt mondani, hogy állami pénzen vették a tévét. A médiaszakértő megjegyezte, még így sem lehet lemosni a TV2-ről, hogy állami pénzen működik, hiszen reklámbevételeinek jelentős része kormányzati kampányokból jön – ezekből tavaly több százmilliós összeget kaptak.

Hozzátette, a hitel kiváltásához ugyanúgy tőkeerő kellett, mint az előző felvételéhez. A Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa szerint a lépésre azért lehetett szükség, mert a cégen belül is konfliktusok lehettek az állami hitel miatt, „bár vélhetően nem okozott sok álmatlan éjszakát a helyzet”. Azt nem tudni, hogy a kormánybiztosnak rá kellett-e fizetnie az Exim-hitel kiváltásakor, a pénzintézetek általában díjakat számolnak fel abban az esetben, ha valaki a futamidő lejárta előtt, egy összegben fizeti vissza a tartozását. Urbán szerint az állami banknál „más lehet a logika”, hiszen csak céges ügyletekkel foglalkoznak. Léderer ezzel kapcsolatban kifejtette, a dolog egyedi megállapodásokon is múlhat, „de mivel baráti vállalkozóról van szó, nyilván igyekeznek minimalizálni a költségeket”. Kerestük az Eximbankot, szoktak-e felszámolni díjakat hasonló esetekben. Válasz lapzártánkig nem érkezett.

Ismert, az Eximbank összesen 8 milliárd forintot hitelezett Vajnáéknak. Először 2015. novemberben adtak 21 millió eurót (6,72 milliárd forintot) a kormánybiztoshoz tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek, hogy megvásárolhassa a kereskedelmi tévét. (A TV2-csoportra egyébként Simicska Lajos üzleti körének is opciós joga volt. Az Orbán Viktor kegyeiből kiesett vállalkozó üzlettársa, Fonyó Károly máig vitatja a TV2-csoport eladását, s a bíróság sem hozott még jogerős ítéletet az ügyben.) Ezután 2016. áprilisban az Exim újabb, 1,2 milliárd forintos hitelt adott a Vajna kezébe került TV2 Média Csoport Kft.-nek, forgóeszköz-hitelként.

Az állami kölcsönhöz egy 2013-as törvénymódosításra is szükség volt, ugyanis korábban az Eximbank csak az exportot támogathatta, de a filmügyi kormánybiztosnak már úgynevezett „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” adtak. A kölcsönügylet kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter több alkalommal is hosszasan pedzegette, hogy annak nincs köze közpénzhez.

A nézettségi adatokon nem látszik, hogy megtérülne a befektetés. A Nielsen-adatok szerint ugyanis a kereskedelmileg fontos, 18–49-es korosztályban a múlt héten a TV2 egyetlen műsora sem futott be a 10 legnézettebb produkció közé. Legjobban teljesítő produkciójuk, a Sztárban sztár meg egy kicsi csupán a 12. helyen végzett a toplistán, amelyet egyébként egy RTL Híradó vezet. A teljes lakosságot nézve is a hírműsor vezet, 900 ezer fölötti át­lagnézőszámmal. A TV2-csoport legjobban teljesítő műsora egy január 5-i Tények volt 868 ezer nézővel.

Mindennek ellenére Vajna hatalmas mértékű terjeszkedésbe kezdett: tavaly több új tematikus csatornát is indított. Ezek egyike miatt most jogi következményekkel is számolnia kell. „Viccesnek tartom, hogy egy ilyen banánhéjon csúszik el a terjeszkedés, de ez csupán pillanatnyi kellemetlenséget okoz. Az agresszív terjeszkedés vélhetően folytatódik, nem változik a cég stratégiája” – reagált Urbán arra, hogy a bíróság eltiltotta a Chili Tv névhasználatától és reklámozásától a TV2-t.

Ugyanis a Paprika Tv tulajdonosa, az AMC Networks Central Europe Kft. beperelte a TV2-t, mert szerintük a csoport nemrég indított új csatornájának neve és a paprika név között áthallás van. A cég közölte, a Fővárosi Törvényszéktől azt kérték, hogy ideiglenesen tiltsa el Vajna tévéjét a Chili névhasználattól, illetve „e szolgáltatásainak chilitv.tv internetes oldalon történő reklámozásától és a chilitv.tv domain név használatától”. A bíróság ideiglenes intézkedésében ezt meg is tette. Kerestük a TV2 PR-osztályát, hogy a döntés nyomán terveznek-e változtatni az adó lo­góján. Közölték: semmin nem módosítanak, és fellebbezni fognak.

Vajna csatornája tavaly tavasszal adott be védjegyoltalmi kérelmet a Chili Tv logójára, ezt az AMC megtámadta, és a Szabadalmi Hivatal is úgy látta, hasonlóság van a Paprika Tv és a Chili között, így elutasította a kérelmet. Vajnáék ezt követően egy másik logót vittek, ami ellen a konkurencia ismét tiltakozott, ám időközben a TV2 ősszel elindította a Chili Tv-t. Így az AMC októberben újra megkérte a TV2-t, hogy változtassanak az övékkel összetéveszthető csatornán. Mivel ez nem történt meg, bírósághoz fordultak.

Szánthó Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!