Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Öt perccel özönvíz előtt

Népszava|2017. jan 11. 06:09
[A+ A-]

Bizony, elfáradok néha. És bármennyire is nagyképűen hangzik, de kiindulva abból, hogy a Biblia szerint az Ő képére és hasonlatosságára vagyunk teremtve, arra következtetek ebből, hogy talán egyszer az Isten is elfárad. És ha belefáradt abba, hogy velünk bajlódjon, talán odaüt majd. Ezt le tudom fordítani kevésbé vallásos nyelvre is: olyan gonoszak vagytok, tisztelt honfitársaim, hogy ebből baj lesz. Úgy képzelem, nagy baj.

Amennyire meg tudom ítélni, nem mindenki gonosz és nem mindig. És nem föltétlenül nagy dolgokban, de nem is kell nagy dolog ahhoz, hogy abból nagy baj legyen. Egy egész kicsi szikra elég ahhoz, hogy az egész lakás kiégjen.

Egy közpénzből finanszírozott lapról van szó. Szalagcím, hatalmas betűkkel: „Migráns erőszakolt nőt a Ferencvárosban.” Migráns. Nem XY, nem egy bűnöző, nem egy elvadult garázda alak, hanem egy migráns. Az írás arról szól, hogy „az iszlám világ elfojtott szexualitása miatt a tömegesen ideérkező férfiak szabad prédaként tekintenek a nyugati nőkre”. A cikkben ezt a hülyeséget valami „vezető kutató” állítja, szakértelmének teljes nagyképűségével. Ez egy ostoba közhely, egy rasszista sztereotípia, éppen olyan alaptalan rágalom, mint hogy a zsidók fiatal keresztény lányok vérét sütik a pászkába. India talán muszlim ország? És szinte naponta érkeznek hírek borzasztó, csoportosan elkövetett erőszakokról. És Argentina? Nézzék meg az ottani statisztikákat. És az USA? És Magyarország?

A jogvédők a megmondhatói, milyen középkori a szemlélet ezen a téren. Szörnyű dolog a nemi erőszak, bűncselekmény és büntetendő, de aki valláshoz, fajhoz, etnikumhoz köti, az még nagyobb gazember, mint aki az erőszakot elkövette. Miért? Azért, mert aki megerőszakol egy másik embert, legyen az akár nő, akár férfi, azt az egy embert teszi tönkre, legfeljebb még a családját és a baráti körét, de aki egy egész kisebbség ellen kelt hangulatot, az ezreket és tízezreket veszélyeztet, az – tudjuk a történelemből –, miféle tetteknek ágyaz meg szellemileg és érzelmileg. Persze, nem a régmúlt történelméből.

Ilyenkor szoktam azokat a gyűlölettől fröcsögő mondatokat kapni, hogy „erőszakolja meg a maga feleségét egy migráns, meglátjuk, akkor hogy beszél majd”, stb. Egyébként régebben a migráns szó helyett a roma szerepelt, pontosabban a cigány, mert a roma finomkodó és mesterkélt kifejezés, és mint a ma már nyilvánosan kritizált politikai korrektség részét száműzték a közbeszédből. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha ilyen tragédia történne velünk, rettenetesen el lennék keseredve és össze lennék omolva, sőt még az is lehet, hogy abban a lelkiállapotban én is ostobaságokat beszélnék. De nem lenne igazam. Heinrich Heine, a nagy költő mondta egyszer, hogy ha beteg leszek és az életemért küzdök, akkor valószínűleg vallásossá válok, és kétségbeesetten imádkozom, de ne higgyetek nekem.

De miért is kell mindezt újra meg újra elmagyarázni? Hát nem tökéletesen világos így is? Dehogynem. Nincs ember, aki ne tudná, amikor rasszista uszítást követ el, hogy mennyire életveszélyes amit csinál, hogy alaptalan rágalmakat terjeszt, de teszi, mert jólesik a kőkorszaki lelkének. Ezek az emberek csak rakják a máglyát, rakják, hogy boszorkányokat, zsidókat, eretnekeket, vagy most éppen migránsokat égessenek rajtuk, de legyenek egészen biztosak afelől: nemcsak a megrágalmazott a szerencsétlenek égnek majd azon a máglyán, hanem mi is, mindannyian.

Egyébként a nevezetes erőszak története, miként ez a cikkből kiderül, a következő volt: a nő egy szórakozóhelyen megismerkedett egy „latinos kinézetű férfival” (értsd: színesbőrű, régebben ezt a finomkodóan megbélyegző kifejezést a romákra alkalmazták), és hajnalban elkísérte a szállására. „Ott először a nő beleegyezésével létesítettek szexuális kapcsolatot, csakhogy az áldozat elmondása szerint a férfi egyre durvább lett, ezért a nő ellenkezni kezdett. A férfit ez nem érdekelte és megerőszakolta.”

Hát, ez a történet így elbeszélve nagyon sajátságos. De ha így esett meg minden, ahogy írva áll, akkor is baj történt, a pasasnak csakugyan le kellett volna állni az első menet után, ha a másodikat a hölgy már nem kívánta, de azért ez mégiscsak valami egészen más, mint az, hogy a férfi „az elfojtott szexualitása miatt szabad prédaként tekintett volna a nőre”, arra a nőre, akivel épp most estek át egy közös beleegyezéssel lebonyolított szerelmi aktuson. Ráadásul az egészért az iszlámot megvádolni, továbbá a „tömegesen ideérkező migránsokat”, abszurd. Az csak a hab a tortán, hogy az erőszaktevő egyáltalán nem felel meg a migráns mostanában elterjedt fogalmának, mert 2011 óta Svédországban él és fogászati kezelésre repült Magyarországra.

Én nem vagyok sem barátja, sem ellensége az iszlámnak, felületesen ismerem, és hiába próbáltam, nem tudtam ezt a vallást annyira megszeretni, mint más vallásokat, talán bennem a hiba. Talán nem is szeretnék egy iszlám országban élni. De ez más kérdés. A fő kérdés az, amit a Biblia úgy ír le: „és megtelt a Föld gonoszsággal”, és akkor lesújtott ránk az Isten. Hol tartunk most ebben a folyamatban?

A nem vallásosak helyettesítsék be az Isten szót a sors szóval. A kérdés úgy is érvényes.

Szunyogh Szabolcs újságíró