Előző
Következő
új cikk

Belföld

Református templom felújítására gyűjtenek

Népszava|2017. jan 12. 05:19
[A+ A-]

Debrecen önkormányzata, a helyi egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 21-én a Kölcsey Központban rendezi meg a város hagyományos bálját, amelynek bevételéből az idén a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítását támogatják – jelentették be a szervezők.

Papp László polgármester kiemelte: a város története az elmúlt évszázadokban összeforrt a reformációval, Debrecen „sokat kapott a református egyháztól”, s a reformáció kezdetének 500. évfordulója jó alkalom arra, hogy templomfelújítással mutassák ki hálájukat a város polgárai.

A városi bál bevételét és a jótékonysági felajánlásokat az önkormányzat költségvetéséből egészítik ki, hogy az idén elkészülhessen a templom mintegy százmillió forintba kerülő, az 1914-es eredeti állapotnak megfelelő rekonstrukciója. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egyebek mellett arról beszélt, hogy a főépület 1912-re készült el, az Árpád téri templomot 1914 elején adták át, s mindkét épület jól példázta azt a prosperitást, amely 1867 és 1914 között jellemezte Debrecent és egész Magyarországot.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szimbolikusnak nevezte a templom helyreállításának ügyét. A templom felépítése ugyanis része volt annak az 1909-től 1917-ig tartó folyamatnak, amellyel annak idején a reformáció létrejöttének 400. évfordulóját ünnepelték meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!