Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nekem szól!

Népszava|2017. jan 12. 05:17
[A+ A-]

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016 pályázatán a SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület nyerte el a „Jó gyakorlat” különdíjat, az egészségügyi szakemberek kategóriában pedig az egyesület vezetője Bernáth-Lukács Zsuzsanna negyedik helyezést ért el.

A 2011-ben alakult meg a SZÍVSN országos betegegyesület 10 alapító taggal, jelenleg 700-an vannak. Egyedülálló kezdeményezésként az örökletes magas koleszterinszinttel élő betegek hozták létre diplomás szakdolgozókkal a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ez az egyetlen, egyetemi központban működő, országos hatáskörrel rendelkező civil betegszervezet, amely összefogja a szívbetegségekkel élőket. Az egyesületet ma már egészséges életet élő, szívritmuszavarral, pacemakerrel, defibrillátoros készülékkel, magas vérnyomással és infarktussal kezelt egykori betegek alkotják.

Az örökletes magas koleszterinszint kevésbé ismert, pedig minden ötszázadik lakost érinti. Sajnos, a felismert betegek aránya alig 1 százalék. A magyarok 40 százaléka magas koleszterinszinttel él, évente 60 000-en halnak meg szív- és érrendszeri betegségek miatt.

Az egyesület célja, hogy még időben megtalálja az érintett pácienseket és családtagjaikat. A szervezet Mona Lisa kampányával hívja fel a figyelmet az betegségre, valamint a korai felismerés és a megfelelő kezelés fontosságára. A betegség első képi ábrázolása Leonardo da Vinci festményén fedezhető fel: a bal felső szemhéj belső sarkában lévő sárga, koleszterin lerakódás, valamint egy körülbelül 3 centiméteres puha, göbös duzzanat a jobb oldali kézháton a mutató új tövében.

Az idei Szívünk Napján az egyesület az Egészség-Labirintus kampánnyal vett részt. A program során vérnyomás és testsúly/testzsír összetétel-mérés, rizikófaktor állomások várták az érdeklődőket, valamint gyógytornász, jógaoktató és dietetikus is segítette a résztvevőket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!