Előző
Következő
új cikk

Külföld

A bankmentést védi az olasz pénzügyminiszter

Népszava|2017. jan 11. 08:28
[A+ A-]

Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter azt közölte, hazája nem szorul az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) támogatására, annak ellenére sem, hogy az olasz bankrendszer súlyos helyzetbe került. 

Az olasz politikus a Die Weltnek adott interjújában kifejtette, hogy hazája pénzintézetei nincsenek válságban. „Róma az euróövezeti államok közül a legkisebb összeget fordította a bankok megmentésére" – állította Padoan, aki mind Matteo Renzi, mind utóda, Paolo Gentiloni kormányában a pénzügyi tárca élén áll.

Az olasz pénzügyminiszter hozzátette, hogy a válságban lévő bankok megmentése, példaként említette a legrégebbi európai pénzintézetnek, a Monte dei Paschoinak nyújtott mentőövet, a bankunió szigorú szabályaival teljes összhangban történt, melynek következetes gyakorlatba való átültetését az olasz kormányzat is támogatja.

Padoan nem érzi azt, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank szintén olasz elnöke előnyben részesítené hazáját. Az olasz tárcavezető úgy véli, hogy az EKB nulla kamatos politikáját eddig rosszul használták ki. Szerinte a kedvező pénzügyi környezet ellenére Németországban, Franciaországban és hazájában is elmaradtak a jelentősebb befektetések. Szerinte hazája számára a gazdasági növekedés felgyorsítása a legégetőbb feladat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!