Előző
Következő
új cikk

Külföld

Különös házasság az EP-ben

Népszava|2017. jan 11. 08:32
[A+ A-]

Igencsak kínos helyzetbe került Beppe Grillo azután, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője akarata ellenére a pártszövetség elnöksége nem járult hozzá ahhoz, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom az ALDE képviselőcsoportjához csatlakozzon azután, hogy elhagyja a brit UKIP által fémjelzett euroszkeptikus frakciót. Az ALDE-ban már helyet foglal egy populistaként emlegetett párt, a cseh ANO, amely mereven elzárkózik a menekültügyi kvótáktól, a bevándorlók kötelező betelepítésétől.

A La Repubblica közölte, az M5S így kénytelen volt életbe léptetni a B-tervet, visszatáncolt, így maradt az euroszkeptikus képviselőcsoportnál, s feltehetően bocsánatot kér Farage pártjától. A brit pártvezető kedden be is jelentette, nem történik változás a frakció összetételében. Ez a fordulat azonban nagyon kínos az olasz párt számára. Formálisan Grillo pártja továbbra is a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportjának tagja, ám azt már nem tagadhatja le, hogy egy hétfőn véget ért internetes szavazáson a voksoláson részt vettek 78,5 százaléka szavazott a kilépésre. Ezt azért nagyon nehéz kimagyarázni Grillónak. Az M5S vezetője és Farage között kedden létre is jött egy találkozó, amelyen a kialakult helyzetről tárgyaltak, majd úgy tettek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Az euroszkeptikus frakciónak lételeme Grillóék maradása, mert távozásuk esetén feloszolhat a frakció. Ennek feltétele ugyanis hét ország legkevesebb 27 képviselője.

Ugyanakkor Farage keményebb feltételeket támaszthat a maradásra, többek között azt követelheti, hogy az M5S euroszkeptikusabb álláspontot képviseljen. Hírek szerint Farage feltétele az volt, hogy az M5S szálljon síkra egy az euróvezetből való kilépésről szóló népszavazásért.

Ez azonban a tagság számára jelenthet meghasonulást. Az olasz párt uniós honatyái ugyanis az európai parlamenti voksolások 27,1 százalékában szavaztak csak úgy, mint az UKIP képviselői, 50,3 százalékban pedig úgy voksoltak, ahogy a liberálisok. Farage azt is követelheti, hogy Grillóék az eddigieknél keményebb álláspontra helyezkedjenek a menekülteket érintő témákban is. Az M5S-nek szintén lételeme, hogy valamelyik frakció tagja legyen, így ugyanis komoly pénzügyi támogatásra számíthat, ha nem lenne képviselőcsoport tagja, teljesen jelentéktelenné válna.

A La Repubblica szerint az UKIP és az M5S is kénytelen egy frakcióban maradni úgy, hogy ideológiailag nincs sok közük egymáshoz. A lap azonban azt sem zárja ki, hogy az M5S néhány képviselője hátat fordít a frakciónak, s a liberálisokhoz, vagy a Zöldekhez kéri felvételét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!