Előző
Következő
új cikk

Sport

Nem tetszik a szurkolóknak a FIFA húzása

Népszava|2017. jan 11. 08:35
[A+ A-]

A FIFA kevés olyan kezdeményezését fogadta oly mértékű elutasítás, mint a labdarúgó világbajnokság résztvevői számának 48-ra való emelését 2016-tól. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke ugyan azt ígérte, hogy a létszámemelés nem jár a játékosok nagyobb megterhelésével, sokan azonban nincsenek erről meggyőződve.

 Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya azt közölte, a labdarúgást nem tette vonzóbbá az sem, hogy az Európa-bajnokság résztvevőit 16-ról 24 csapatra emelték. „Nem lehet a kereket visszafelé forgatni" – fejtette ki a német szakvezető.

Keményen bírálta a nemzetközi szövetség döntését a Rapid Wien egykori legendája, az 59-szeres csehszlovák válogatott, Antonín Panenka. „Ez már nem is nevezhető többé világbajnokságnak" – mondta el a CTK cseh állami hírügynökségnek. „Olyan csapatok is részvételi jogot szereznek majd, amelyek csak másodhegedűs szerepre vannak ítélve". Szerinte ez egyértelműen árt a színvonalnak.

Infantino azzal replikázott a németeknek, hogy ők akkor is kvalifikálják magukat a vb-re, ha csak két csapat indulhatna a világversenyen. Ám, mint mondta, ez más csapatok számára is nagy lehetőséget jelent, s „nagy örömet szerezhetünk nekik" – fejtette ki.

A közösségi oldalakon felbukkant vélemények alapján is arra a következtetésre lehet jutni, hogy a többség inkább elutasítja a vb résztvevői számának emelését. „Ki örül annak, ha Nepál-Azerbajdzsán, vagy Liechtenstein-Fidzsi meccset láthat?" – írta valaki az egyik közösségi oldalon.

Az osztrák közszolgálati média, az ORF internetes felmérést tett közzé a bővítésről. Eszerint az osztrákok 61,5 százalékának nem teszik a nemzetközi szövetség húzása. A FIFA egyértelműen gazdasági döntést hozott, bevételei saját becslései szerint egymilliárd dollárral növekedhetnek. Az új lebonyolítási forma szerint a világbajnoknak hét mérkőzést kell majd játszania. A vb mérkőzéseinek száma pedig 64-ről 80-ra emelkedik. További változások is várhatóak, például az, hogy döntetlen esetén büntetőrúgások következnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!