Előző
Következő
új cikk

Külföld

Támadásra készülnek az albánok?

Népszava|2017. jan 11. 08:38
[A+ A-]

Ivica Dačić szerb külügyminiszter a szerb közszolgálati televíziónak, az RTS-nek kijelentette: a nyugati biztonsági szolgálatok arról tájékoztatták Szerbiát, hogy az albán diaszpóra arra készül, hogy elfoglalja a szerb diplomáciai és konzuli képviseletek valamelyikét, ezzel pedig arra akarja kényszeríteni Szerbiát, hogy hagyjon fel Haradinaj üldözésével – írta a Vajdaság Ma.

„Ezt az információt egy nagy országtól, egy nagy biztonsági közösségtől kaptuk. Az információ konkrét személyek teljes nevét tartalmazta, és egy olyan országot is, amelyben lehetséges célpontként szerepel a mi nagykövetségünk, vagy konzulátusunk‟, nyilatkozta Dačić az RTS-nek. Olyan országokról van szó, amelyekben nagy számban él albán kisebbség, mondta a külügyminiszter, majd hozzátette: az adott országok felelősek a szerb diplomáciai és konzuli képviseletek biztonságáért, és ezekben az országokban most éberen figyelnek.

„Ma is folytatódnak az albán diaszpóra tüntetései a francia és a szerb nagykövetségek előtt is, de ez nem fog kihatni Szerbia hozzáállására, amikor Haradinajról van szó, vagy bárki másról, hiszen itt háborús bűnökről beszélünk‟, hangsúlyozta a külügyminiszter. Haradinaj kiadatása kapcsán Dačić elmondta, hogy az nem az ő minisztériumának, hanem az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. Mindemellett Dačić nem látja akadályát annak, hogy Szerbia kérje a kiadatást, és emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vučić kormányfő már kijelentette, hogy azt kérni is fogja.

A szerb ügyészség Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök ellen 108 bűnvádi feljelentést tett azzal a gyanúval, hogy terrorcselekményeket követett el és részt vett a civil lakosság meggyilkolásában. Haradinajt egyébként a háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék 2012-ben felmentette minden vádpont alól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!