Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Fűtési gondok

Népszava-összeállítás|2017. jan 11. 10:01
[A+ A-]

Kétségbeejtő, szomorú magyar tél, ahol a munkások 30%-ának nem jut meleg szoba

102.566 férfi- és nőmunkás közül Budapesten 31.180 egyáltalán nem fűti a lakását és 28.728 csak ritkán. Így mondja ezt a Központi Statisztikai Hivatal nemrég megjelent statisztikai gyűjteménye, amely a munkások életviszonyait tárgyalja.

Akik a jól fűtött szobákban vagy a hivatali helyiségekben olvassák ezeket az adatokat, vajon megdöbbennek-e egy pillanatra, vagy fásultan lapoznak tovább, vagy megborzonganak és csöngetnek szolgájuknak, hogy vessen egy darab fát a tűzre.

A tél derekán vagyunk. A hideg mar és éget és a munkásoknak több mint 30%-a nem tud fűteni. Ruházatra már régen nincs pénz, ennivalóra sem nagyon telik, hát még fűtésre.

A statisztika azt is megmondja, hogy 13.073 olyan családból, amelyben gyermek is van, csak 4937 lakásban fűtenek állandóan, 1148 lakásban gyakran, de 4651 lakásban csak ritkán fűtenek, míg 3911 család teljesen fűtetlen lakásban él.

A rakodóparton egymás mögött állnak a hasábfával megrakott uszályok. Egy-egy uszályban 36 vagon fa várja a kirakást. Nem messze másik uszály, amelynek gyomrában sok-sok vagon szén pihen. A parton munkások dolgoznak. Cölöpöket vernek, hidat készítenek, amelynek deszkája az uszálytól a partra vezet.

És megkezdődik a munka. A nehéz, verejtékes munka. A kirakás. Mázsánként 13 fillérért.

— Jobb erről nem is beszélni! — mondja az egyik munkás.

Emellett a munka mellett különben sem lehet nagyon beszélni. Itt minden ügyelem a tehercipelésre koncentrálódik. Erős, megtermett emberek izmaik teljes megfeszítésével dolgoznak.

— És mégsem megy semmire sem az ember!

— Alkalmi munka ez, kérem — mondják —, két hétig van, azután megint hetekig nincs semmi. Mégsem keresünk többet napi 6 pengőnél.

Kétségbeejtő, szomorú magyar tél, ahol a munkások 30%-ának nem jut meleg szoba, ahol nincs munka és nincs munkanélküli segély, ahol az asszonyok a csarnokok környékén a hulladékokból válogatják családjuk számára az ennivalót, a férfiak a rakodóparton kaparják össze a hulladék fát és a vízben kutatnak az odahullott szén után.

Szomorú, szomorú magyar tél.

Népszava 1931. január 11.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!