Előző
Következő
új cikk

Belföld

LMP: a civilek támadása a demokrácia támadása

MTI|2017. jan 11. 13:22
[A+ A-]

Bár a miniszterelnök korszakváltást ígért az alacsony bérek politikája után, az LMP társelnöke szerint ez elmaradt, a kormány csak "trükközik". A pért közösségi részvételi szakszóvivője Németh Szilárd szavaira reagálva arról beszélt, hogy az erős civil szféra épp olyan fontos alappillére egy demokráciának, mint a választott közhatalom, ezért az előbbi támadása a demokrácia támadása.

Szél Bernadett szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hiányolta a gazdaságpolitika érdemi megváltoztatását. Kijelentette ugyanis: a Fidesz-KDNP-kormány elmúlt hatéves tevékenysége során kialakított adó- vagy közfoglalkoztatási rendszer, a munkavállalói jogok leépítése, az oktatás és a szakképzés átalakítása vagy a Magyarországra érkező nagyvállalatok támogatásának módja mind az alacsony bérek politikájának részét képezte. 

Szerinte épp ezért csak akkor várható bérfordulat, ha ismét többkulcsossá válik a személyi jövedelemadózás, ha érdemi béremelés valósul meg a közszférában, ha munkavállaló- és családbarát munka törvénykönyve lesz az országnak, az érdekképviseleti jogosítványok pedig módot adnak a kollektív béralkuk megkötésére.  Szél Bernadett emellett az oktatásban és a szakképzésben is fordulatot sürgetett, de nagyobb támogatást nyújtana a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak is - a multikkal szemben -, hogy azok a társaságok erősödhessenek, amelyek a változó gazdasági környezetben sem hagyják el az országot.

Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője a sajtótájékoztatón reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnökének szavaira, aki kedden a "Soros-birodalom" "álciviljeiről" beszélt, amelyeket szerinte minden eszközzel vissza kell szorítani, "el kell innen takarítani".  Az LMP politikusa kijelentette: az erős civil szféra épp olyan fontos alappillére egy demokráciának, mint a választott közhatalom, ezért az előbbi támadása a demokrácia támadása. Hozzátette: a kormányoldal a saját alkalmatlanságát, gyengeségét ismeri be akkor, amikor nem tűri az ellenvéleményt, megfenyegeti az embereket valamint szervezeteiket, háborús retorikát hirdet ellenük, és ahelyett, hogy biztonságot teremtene, félelmet kelt. Úgy folytatta: a kormányzat ez által mindenkit fenyeget, aki problémákra hívja fel a figyelmet.

Ferenczi István a civil szervezetek támogatásának visszaépítését szorgalmazta, rámutatva: a külföldi támogatások bírálata helyett inkább azt kellene vizsgálni, némelyikük miért szorul rá arra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!