Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Újévi profiltisztítás

Népszava|2017. jan 12. 06:05
[A+ A-]

Vegyes érzelmekkel olvastam a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) december végi OS-MTI közleményét. „ A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint a sikeres gazdasági eredmények után itt az ideje az euró bevezetésének.(…)Haladéktalanul be kell vezetni hazánkban is, mert ezzel végleg megszűnhetnek a devizahiteles problémák is, amit eddig sajnos, többé-kevésbé, de nem sikerült tökéletesen orvosolni. (…) Baldauf Aladár a szövetség elnöke szerint nem szabad halogatni a döntést.” Titkon abban reménykedtem, hogy a szervezetek névhasonlósága - Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége /VOSZ/ kontra Vállalkozók Szövetsége a Reformokért /VSZ/) - nem okoz majd zavart, de optimizmusom ismét megcsalt.

Nem belebonyolódva a szakmai részletekbe jegyzem meg, hogy az euró-övezeti csatlakozás szigorú gazdasági kritériumokhoz kötött folyamat: árstabilitás, rendezett és fenntartható államháztartás, előírt költségvetési hiány (3 százalék) és államadósságszint (60 százalék), árfolyam-stabilitás (két évig az árfolyam-mechanizmus rendszerében, az ERM II-ben kell megfelelően szerepelni), hosszú lejáratú kamatláb-szabályozás. Egy uniós ország euró-övezeti csatlakozásáról az EU Tanácsa hozza meg a végleges határozatot az Európai Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően. Ennyit a ”haladéktalan bevezetés” lehetőségeiről és szabályairól.

Az OS-MTI december 30-án és 31-én egyébként további részletekben jelentetett meg különféle tárgyú VSZ-nyilatkozatokat, amelyekre egyenként már nem térek ki. Viszont egy korábbi, 2016. január 2-i VSZ-közleményből megtudható, hogy a szakképzés és a továbbképzés területen a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) az amerikai Pallaus Egyetemmel partneri kapcsolatban áll. Az egyik szakképzési program-sorozatuk lényege, hogy „ha valaki a nyári hónapokon kívüli időszakban balatoni szállodában nyaral 2-3 hetet, 4-8 nap alatt megtanulhat egy világszerte elismert egyszerűbb, mégis fontos szakmát. Ilyen például a barista, a mixer, a műkörmös, a marketing-ügyintéző, a non-profit manager, a sminkes, és lenne nyelvvizsga felkészítés is. Ez egy speciális, a turizmust erősítő tevékenységgé válhat, növelheti a Balaton iránti érdeklődést a holtszezonban, és segítheti a szálláskapacitások kihasználtságának fokozását – tette hozzá a szövetség elnöke.”

Bevallom én soha nem hallottam az előbb említett egyetemről, de ez persze nem jelent semmit. Oknyomozó újságírók anyagaiból viszont kiolvasható, hogy a Pallaus Egyetem tényleg az Egyesült Államokban van, és három magánszemély tulajdonában áll: Baldauf Aladár, Baldaufné Gosztonyi Veronika és Berendi László.

Honlapjukon így mutatkoznak be: „A Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) azzal a céllal jött létre, hogy a kis- és középvállalkozásokat úgy tömörítse, hogy egyrészt további piacokat biztosítson számukra szolgáltatásaiknak és termékeiknek, valamint határozottabban fel tudjanak lépni érdekeik védelmében a Kormánnyal, illetve más hatóságokkal szemben is - ha erre szükség lenne. (…..) A politikai palettán középen elhelyezkedő szövetség, amely kiemelt szerepet kíván biztosítani az állampolgári és fogyasztói jogoknak is.” Tehát vállalkozások érdekvédelméről írnak, de politikai palettáról és állampolgári jogokról is említést tesznek.

Ezek után már csak arra voltam kíváncsi, hogy mégis milyen típusú szervezet lehet a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért? A 2007. április 7-én bejegyzett egyesület formája: párt, cél szerinti besorolása: politikai tevékenység. A szervezet képviselője: Baldauf Aladár. A 2010. évi választási kampány során a VSZ Fásy Ádámot kérte fel miniszterelnök-jelöltnek.

Miért kellett minderről tájékoztatnom a kedves olvasókat? Csak azért, mert 2017. első napjaiban számos újságíró keresett meg azzal a kérdéssel, hogy az általam (is) képviselt vállalkozói érdekképviseleti szövetség azonos-e a VSZ-el, illetve ha nem, akkor milyen viszonyban van a VOSZ a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért nevű szervezettel? Az érdeklődést az írásom elején olvasható idézettel indokolták.

Válaszom rövid és közérthető: sem formális, sem pedig informális kapcsolatot nem tartunk a VSZ-szel. Nem része szövetségünknek és tevékenységünkben nincs közös felület. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) egyik vezetőjeként szeretném hangsúlyosan kiemelni, hogy az 1989. április 25-én bejegyzett VOSZ nem politikai párt, míg a VSZ az. A VOSZ egyesületi formája szövetség, cél szerinti besorolása szakmai, gazdasági érdek-képviseleti tevékenység. Ennek megfelelően – pártoktól függetlenül – végzi munkáját a VOSZ társadalmi vezetése és hivatali állománya.

Nem szerencsés, ha alapvetően eltérő karakterű szervezetek könnyen összetéveszthető nevet viselnek, de esetünkben ezen már nem tudunk változtatni. Ezért névhasonlóság esetén (is) - a biztosabb eligazodás és a jobb tájékozódás érdekében - célszerű tisztázni, hogy ki, hova tartozik, és milyen „mezben” játszik. Úgy vélem, - figyelve a civil szervezetek, szövetségek és pártok gyorsuló mozgását – egyáltalán nem ártalmas, és főként nem felesleges a formai keretek valamint a programszerűen vállalt feladatok, célkitűzések egyértelmű meghatározása, széles körben való ismertetése.

Dr. Dávid Ferenc főtitkár, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége