Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Maradj talpon!

Népszava|2017. jan 12. 06:01
[A+ A-]

Még a kormányzat számára sem vált be teljes mértékben a központosított állami intézményfenntartás receptje, ezért fogták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak elkeresztelt monstrumot, kicsit újragyúrták a tésztát, majd ismét bedobták a sütőbe. A párját ritkító szervezet decentralizálásnak nevezett szemfényvesztés után Klebelsberg Központ néven született újjá a kormány boszorkánykonyhájában. A végeredmény ízlelgetése most januárban kezdődött meg igazán, ám az iskolák már ősztől kaphattak kóstolókat. Amit eddig hallani, továbbra sem túl bizalomgerjesztő.

Na de még mielőtt elkezdenénk vészmadárkodni, várjuk meg, mihez kezdenek majd az új vezetők. Nem érhetett senkit nagy meglepetésként, amikor nemrégiben kiderült, hogy új tortadíszek kerülnek Balog Zoltán csúcsminiszter mesterművének tetejére. A Klebelsberg Központ elnöki feladatait jövő héttől Solti Péter miniszteri biztos látja el, a szakmai elnökhelyettes Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöki posztjáról decemberben lemondó egykori iskolaigazgató lesz.

Hajnal korábban részt vett a pedagógusok sztrájkbizottságában, de szakszervezeti vezetőként is többször élesen bírálta a kormány oktatáspolitikáját. Kinevezése akár jót is jelenthet: végre egy hozzáértő, az iskolák egyre csak szaporodó problémáit, szükségleteit, érdekeit közelről is jól ismerő szakember került az intézményfenntartás vezetőségébe. Még örülhetnénk is, ha nem lennénk tisztában a jelenlegi hatalom működésével: aki nem tesz eleget maradéktalanul a föntről jövő, sokszor a józan észt teljes mértékben nélkülöző utasításoknak, megy a süllyesztőbe.

Az állami iskolafenntartó eddigi működése amúgy is hasonlít a köztévé Maradj talpon! című szórakoztató vetélkedőműsorához. Ha az egyik játékost elnyeli a csapóajtó alatti sötétség, egy szempillantás alatt a helyére állítanak egy másikat. A vezető pozícióban dolgozóknál sincs kivételezés, 2013-as indulása óta a Klik - mostantól KK, ne felejtsük - már három elnököt is felemésztett. Most jön a negyedik.

Juhász Dániel juhaszd@nepszava.hu