Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Papagájok és fütyülők

Népszava|2017. jan 12. 06:09
[A+ A-]

Ki hitte volna, hogy egyszer még visszasírjuk Szijjártó Pétert, mint Orbán Viktor magyar hangját. Személyes szóvivőként ő legalább néha megpróbált ésszerűen érvelni még akkor is, ha agyament dolgokat kellett kommentálnia. Meg is lett a jutalma, ma már miniszerként igyekszik öregbíteni édes hazánk nemzetközi hírnevét. Ezúttal sincs könnyű dolga.

Viszont a papagáj-kommandó új tagjaival tovább esett a kormányzati és fideszes kommunikáció amúgy sem magas színvonala. A rezsibiztosként hírnevet szerzett Németh Szilárd már a Népszabadság bezárásakor végképp lejáratta magát, most még tovább ásta maga alatt a gödröt a civil szervezetek elleni támadásával, de erről ezeken a hasábokon is olvashatnak. Teljesítménye alapján ugyancsak nem érdemelne szót egy hozzá hasonló színvonalú megmondóember, de mégsem lehet szó nélkül elmenni megnyilatkozásai mellett.

Hollik Istvánról van szó, az ifjú kereszténydemokrata képviselőről, aki persze tagja mindkét kormánypártnak (feltehetően biztos, ami biztos alapon). Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben pallérozódott, a Fidesz-kormány idején pedig fontos minisztériumi állások jutottak neki. Láthatóan megbízható káder, nem csoda tehát, hogy gyakran bízzák rá az ellenzék lejáratását. És ő mindig felmondja a leckét, mint hétfő este is, amikor a kormányzati tévében (leánykori nevén közszolgálati tévé, M1) a gonosz szocialisták korrupciós ügyeiről adott számot (Gulyás István riporter avatott alákérdezésével). Természetesen 2010 előtti történetekről volt szó, azokra mutogatnak vissza még napjainkban is, emlékeztetve hithű közönségüket, mennyivel különb a mostani hatalom, mint az egykori.

Még csak azt sem vethetjük Hollik papagáj szemére, hogy nem gondolkozik, hiszen az nem feltétele a kommandós tagságnak (sőt, feltehetően egyenesen tiltott). Így aztán azon sem csodálkozhatunk, ha a Klubrádióban azt mondja, "Szigetvári Viktor és Juhász Péter mindig a fütyülőjéhez nyúl". Ez a kitétel ugyanis szó szerint benne van a Fidesz közleményében (is), amellyel az orosz elnök látogatására tervezett füttykoncertet kommentálják. Azzal együtt, hogy "a baloldal ismét tanúbizonyságát adja, hogy felelős és érdemi politizálás helyett csak rendzavarásra képes". Hollik papagáj tehát felidézi, hogy bizony a kedves vezető október 23-i Kossuth téri beszédét is megpróbálták szétfütyülni, amiből kiderül, hogy ezek "nem tudnak megújulni". Továbbá kétkulacsosak is, minthogy az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor egykor még - Gyurcsány Ferenc kormányzása idején - támogatta a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszéléseket.

Ami azt illeti, valóban kétséges, hogy a füttykoncert-e a tiltakozás legmegfelelőbb formája. Ugyanakkor az is tény, hogy egy látványos demonstráció mindenképpen felkelti a figyelmet. Az sem vitatható, hogy a Paks 2-ről kötött megállapodás új - és magasabb - szintre helyezte a magyar-orosz kapcsolatokat, s ezzel Orbán Viktor valóban kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorta az országot. Nem véletlen, hogy a magyar kormányfőt együtt emlegetik nemcsak Putyinnal, hanem a török államfővel és a lengyel Jaroslaw Kaczynskival is, mint az autokratikus rendszerek letéteményeseit.

Mindezek fényében érdemes értelmezni azt az erősen áthallásos kitételt, hogy a két ellenzéki politikus "mindig a fütyülőjéhez nyúl". Mondhatnánk, hogy Mórickának mindenről ugyanaz jut az eszébe, vagy azt is, hogy ez mekkora ... (butaság - az erősebb szó törölve). Maradjunk annyiban, a stílus maga párt, az egész papagáj-kommandóval együtt.

Sebes György sebesgy@nepszava.hu