Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felújították az időjárási radarállomást Napkoron

MTI|2017. jan 11. 15:34
[A+ A-]

MTI Fotó: Balázs Attila

 Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felújított időjárási radarállomását szerdán a szabolcsi Napkoron.

Az ünnepélyes átadáson V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az eddigieknél is pontosabb és gyorsabb információink legyenek a légköri adatokból levezetett - az utóbbi időszakban egyre extrémebb - időjárási jelenségekről, amelyekre így fel tud készülni a társadalom és a gazdaság.

V. Németh Zsolt elmondta, új igényként jelent meg Magyarországon egy jégkárenyhítési rendszer kidolgozása, amelyhez az OMSZ méréstechnikával járul hozzá. Az ehhez szükséges időjárási információkat a radarok biztosítják, fejlesztésük ezért elengedhetetlen - mutatott rá az államtitkár.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, a szolgálat négy radarból álló mérőhálózatot üzemeltet Magyarországon, ennek legfiatalabb tagja a 2014-ben, uniós támogatással felépített szentes-lapistói radar. Ezt megelőzően az OMSZ saját forrásból újíttatta fel a budapesti radarállomást, 2015-ben pedig a harmadik radar, a pogányvári rekonstrukcióját sikerült befejezni a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

Utolsóként az úgynevezett duálpolarizációs technológiájú napkori radar újult meg, ehhez a meteorológiai szolgálat saját forrásból 67 millió, a minisztérium pedig 85,5 millió forintot biztosított - tette hozzá. A fejlesztéssel egy európai színvonalú, kiváló radarhálózat jött létre Magyarországon - mondta Radics Kornélia.

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

A modernizált állomásnak elsősorban az időjárás-előrejelzésben, a viharjelzésben, a katonai és polgári repülésben, az árvíz, illetve jégeső elleni védekezésben van fontos szerepe. A 240 kilométer hatótávolságú radarállomás az aktuális csapadékmennyiség mellett a többi között a szélerősséget, a villámaktivitást, a levegőtisztaságot és a hőmérsékletet is méri, rögzíti, valamint az adatokat továbbítja.

A napkori állomás modernizálása a radarberendezés komplett cseréje nélkül, az elavult alkatrészek cseréjével történt meg. A felújítás elsősorban a radar jelfeldolgozási és adatátviteli rendszereit érintette, a telepítési munkálatokat nagyrészt a meteorológiai szolgálat szakemberei végezték el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!