Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem tudta, hogy azbesztet robbant az emberekre?

Népszava|2017. jan 11. 16:10
[A+ A-]

Halálos betegséget is okozott az egykori eternitgyárból levegőbe került azbesztpor. FOTÓ: Tóth Gergő

Hatályon kívül helyezte az Egri Törvényszék a lőrinci eternitgyár szabálytalan bontását végző Selyp Invest Kft. vezetőjének ügyében hozott korábbi ítéletet - értesült lapunk. A cég 2013-ban minden biztonsági előírást figyelmen kívül hagyva robbantotta szét a gyárat, a környéket ellepte a mérgező azbesztet tartalmazó cementpor. A törvényszék új eljárás lefolytatására adott utasítást.

Megalapozatlannak ítélte és hatályon kívül helyezte szerdán az Egri Törvényszék a Hatvani Járásbíróság korábbi ítéletét, amelyben egy év tíz hónap (két évre felfüggesztett) börtönre ítélték annak a cégnek a vezetőjét, amely 2013-ban lényegében minden biztonsági előírást figyelmen kívül hagyva végezte el a Heves megyei selypi medencében, a Lőrinci és Zagyvaszántó határában elhelyezkedő egykori eternitgyár épületeinek bontását. A gyár több évtizedes (és ugyancsak szabálytalanságokkal teli), 2004-ig tartó működése miatt így is az országos átlagnál jóval több ember betegedett meg az azbeszt miatt a környéken, a gyárépületek bontásakor pedig újból nagy mennyiségű azbesztes cementpor került a levegőbe, a környező lakóépületek kertjeibe.

Nem csupán a nyers azbeszt - melynek apró, szilánkszerű rostjai belélegezve súlyos mellhártyadaganatot idézhetnek elő -, hanem a feldolgozott, azbesztes cementpor is veszélyes anyagnak minősül, ezért az azbesztcementet is tartalmazó épületek bontásakor megfelelő óvintézkedésekkel, fokozott figyelemmel kell eljárni. Az eternitgyár bontását ennek ellenére úgy végezte a Selyp Invest Kft., hogy semmi nem gátolta a veszélyes anyag kiporzását. A gyárkéményt egyenesen szétrobbantották, erről videofelvétel is készült. A területen található pakura (a kőolaj lepárlásából visszamaradt anyag) tartalmú hulladékokat sem az előírások szerint kezelték A bontás után a több mint 25 ezer tonna azbesztes törmeléket fedetlenül a területen hagyták, s csak a kormány közbenjárására sikerült elszállíttatni 2015 szeptemberében.

A Selyp Invest Kft. vezetője ellen büntetőeljárás indult, az ügyészség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat. A cégvezető állította, amikor 2011-ben megvásárolta a területet, nem tudott arról, hogy ott mérgező hulladék található. Az ügyészség viszont azon az állásponton volt, hogy a vádlottnak tudnia kellett erről, mivel tisztában volt azzal, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel. A Hatvani Járásbíróság 2015 novemberében hozta meg ítéletét, amit az Egri Törvényszék most hatályon kívül helyezett.

A törvényszék lapunkat úgy tájékoztatta, a másodfokú tanács szerint az elsőfokú ítélet megalapozatlan és további bizonyításra van szükség. "A másodfokú bíróság kiemelte, hogy a pakura tároló medence lebontása kapcsán tanúkat kell meghallgatni, valamit tisztázni kell, hogy a vádlott mikor szerzett tudomást arról, hogy az ipartelepen veszélyes hulladék található" - írták. Az Egri Törvényszék büntető tanácsa az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!