Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Borúlátó a Világbank

Népszava-MTI információ|2017. jan 12. 05:24
[A+ A-]

A Világbank a tavalyinál nagyobb idei gazdasági növekedéssel számol, de a bővülés üteme alacsonyabb lehet az eddig vártnál. Idei első Global Economic Prospects című jelentésében a Világbank azt prognosztizálja, hogy a globális gazdaság az idén 2,7 százalékkal nő a júniusban becsült 2,8 százalékkal szemben, és a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után.

Az előrejelzés szerint Magyarországon a tavalyi 2,1 százalék után idén 2,6 százalékkal, 2018-ban pedig 2,8 százalékkal nő a bruttó hazai össztermék (GDP). A jelentés szerint az idei gazdasági bővüléshez az infrastrukturális kiadások növekedése is hozzájárul.

A Világbank szerint az Egyesült Államok gazdasága a tavalyinál erőteljesebben növekszik, a kínai gazdasági növekedés pedig valamelyest lassul, akár csak Japán, illetve az euróövezet GDP-növekedése is. A jelentés az európai és közép-ázsiai térségből három országgal foglalkozott: Oroszországgal, Törökországgal és Lengyelországgal. A Világbank előrejelzése szerint az orosz GDP idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 0,6 százalékos zsugorodás után. A török gazdasági növekedés 2,5 százalékról 3 százalékra gyorsul, a lengyel gazdaság pedig 3,1 százalékkal bővül az idén a tavalyi 2,5 százalék után. (A törökországi pénzügyi válság friss fejleményeit valószínűleg még nem vette figyelembe a Világbank.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!