Előző
Következő
új cikk

Sport

Legjobbakat választanak

Népszava-MTI információ|2017. jan 12. 05:51
[A+ A-]

Hosszú Katinka tavaly nyert a nők között, idén is esélyes az „év legjobb női sportolója” címre FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A győzteseket csütörtök este, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Év sportolója gálán hirdetik ki. Hosszú Katinka ötödik alkalommal, Szilágyi Áron pedig először nyerheti el a rangos elismerést.

A sportújságírók immáron 59. alkalommal szavaztak az év sportolóira, ezúttal összesen kilenc kategóriában adhatták le voksaikat. Az est folyamán az év férfi és női sportolója, csapata, edzője, labdarúgója, valamint a fogyatékos sportban az év női és férfi sportolója, csapata, fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője kategóriákban hirdetnek győztest az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2016 esemény keretében.

Az Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége a paralimpiai bizottság vezetésével karöltve minden kategóriában tízes jelöltlistát állított össze, s a sportújságírók a szervezet honlapján voksolhattak, ezt követően pedig szűkült a jelöltek köre.

Szöllősi György MSÚSZ elnöke sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák versenyben maradt három-három jelöltjének nevét, s elmondta, csúcsot jelentő 370 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál Szilágyi Áron, Cseh László és Imre Géza, a nőknél Hosszú Katinka mellett Kozák Danuta és Szász Emese került be a legjobb három közé.

Az év legjobb edzője Dárdai Pál, Kulcsár Győző és Shane Tusup közül kerül ki, míg az év csapata a labdarúgó-válogatott, illetve a női kajakkettes vagy kajaknégyes lehet. Az év labdarúgója címre Gera Zoltán, Király Gábor és Nagy Ádám pályázik.

„Mindenki összefogott, aki a magyar sportban számít. Az idei gála a 2024-es olimpiai pályázat ügyének alárendelve zajlik, mindenki kötelességének érzi a részvételt, és ez nagyon jó érzés, hiszen közös vágyunk az olimpia megrendezése" - fejtette ki Szöllősi.

Elmondta, külföldről díjátadónak érkezik többek között Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai bajnok, Claude Makelele világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes labdarúgó, valamint Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a gála kreatív producere kiemelte, nagyszabású show-ra számíthat a 650 jelenlévő és az M4 Sportot néző közönség. „Minden produkció, amit a gálán fognak látni, élő és kifejezetten erre a gálára készülő műsorszám lesz. Speciális összművészeti produkciók körítik, színesítik Magyarország leglátványosabb díjátadó show-ját. Olyan előadókat kértünk fel és vállalták örömmel a felkérést, akik a maguk szakterületén világszínvonalat képviselnek, a világ bármelyik színpadán megállnák a helyüket" - fejtette ki.

Egy évvel ezelőtt a férfiaknál Cseh Lászlót, a nőknél pedig Hosszú Katinkát választották a 2015-ös év sportolójának. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál győzött, a csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, az év futballistájának pedig a válogatott kapusát, Király Gábort választották. A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Gelencsér Róbert atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra úszó, az edzők között Galambos Zsolt kosárlabdatréner, a csapatoknál pedig a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett a legjobb.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!