Előző
Következő
új cikk

Belföld

Támadás a jogállam ellen

Népszava|2017. jan 12. 05:03
[A+ A-]

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Ismét világossá vált, hogy ez a hatalom folyamatosan háborúzik és a jogellenes lépésektől sem riad vissza – reagált a Fidesz alelnökének keddi kijelentésére lapunknak az MSZP elnöke. Molnár Gyula szerint mindennek a legalja, hogy a kormányzó párt a civileket támadja.

Molnár Gyula felidézte, Németh Szilárd szerint a Soros-birodalom "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. "Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és el kell innen takarítani" - fogalmazott Németh egy keddi sajtótájékoztatón, ráadásul a kormánypárti politikus reggel az ATV-ben néven nevezte azokat a szervezeteket, amelyektől meg akarnak szabadulni: Társaság a Szabadságjogokért, Helsinki Bizottság, Transparency International.

Úgy tűnik, mindig a gyengébbekkel háborúzik a Fidesz, az igazi harcokat viszont nem vállalja - fogalmazott a Népszavának a történtek kapcsán az MSZP elnöke. Molnár szerint Orbán Viktorék ezért nem küzdenek az orosz befolyás ellen, ellenben a menekülteket vagy azokat a civileket támadják, akik érdemben nem tudnak visszaütni. Ez felháborító és cinikus lépés a hatalom részéről. Az ellenzéki politikus bízik benne, hogy ez az év a megvilágosodás éve lesz, bár a köztársasági elnök újévi szónoklatában kiegyezésről beszélt. 2017-ben az emberek számára világossá válik, hogy ezt a hatalmat le kell váltani - fogalmazott Molnár.

Törvényesen működnek
Martin József Péter nagyon nehezen tudja értelmezni a fideszes politikus mondatait. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a Németh Szilárd által említett szervezetek törvényesen és átláthatóan működnek, így nem érti, miért kellene őket „kitakarítani”. Martin az ATV-ben közölte, a korrupció megfékezését szolgáló szervezet tavalyi összbevételének mindössze 7 százaléka származott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, a legnagyobb finanszírozójuk az Európai Unió.

A pártelnök a Soros György alapítványától támogatáshoz jutó civilek "boszorkányüldözése" ügyében nem kívánt jóslásba bocsátkozni, hiszen az utóbbi hat év legnagyobb tapasztalata számára is az volt, hogy Magyarországon mindent meg mer tenni a hatalom. "Normális országban sok mindent nem lehet, ám ott nincsenek ilyen gyorsan meggazdagodó Mészáros Lőrincek. Normális országban miniszterek nem repkedhetnek helikopterrel egy celeb esküvőjére, itt már régen túlléptük a normális ország kereteit" - figyelmeztetett Molnár, aki hisz abban, hogy a politikában elérkezik az a pont, ahol minden felborul. A sárgacsekk-adó vagy a netadó ügyét még tudta kezelni a kormány, ám ma sok olyan apró cseppet lát az ellenzéki politikus, amitől betelhet a pohár, s Molnár ilyennek tartja a civilek ügyét is.

„Mindennek a legalja, hogy egy kormányzó párt nyíltan megtámad civil szervezeteket. Mutassuk meg, hogy nem lehet ezt büntetlenül megtenni ebben az országban!” Ezt az MSZP Facebook-oldalán üzente tegnap az ellenzéki párt elnöke. A videóban azt kérdezte Orbán Viktortól, egyetért-e a Fidesz alelnökének keddi kijelentéseivel, illetve azzal, ami ebben az országban történik. Amiről Németh beszélt, az Molnár szerint súlyos lépés a jogállam lebontása felé.

Túlmegy minden határon
"Németh Szilárd messze túlmegy minden olyan határon, ami egy jogállami működésbe belefér” – fogalmazott tegnap a Klubrádióban Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke. Jelezte, szívesen elkészíti a vagyonnyilatkozatát, de azt nem érti, hogy ez a kormányzati korrupció megszüntetését hogyan segíti majd. A Helsinki Bizottság emberi jogvédő munkáját támogatja a Nyitott Társadalom Alapítványok, ám a szervezet az Uniótól, az Európai Bizottságtól vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától is kap a munkájához pénzt. Az 1989-ben alapított szervezet saját bevallása szerint azért tevékenykedik, hogy Magyarország jogállam maradjon, ne embertelen körülmények között kelljen a fogvatartottaknak élniük, a menekültek otthonra lelhessenek, és a hatalomnak legyen világos korlátja.

Az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) folytatni fogja munkáját Magyarországon, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat – tette világossá tegnap Christopher Stone, a szervezet elnöke. Közölte, jelenleg több mint 60 magyar civil szervezetet támogatnak, amelyek olyan ügyeket segítenek, mint a független újságírás, a civil részvétel, valamint a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelem.

"A NER fél, és félelmében megint az emberi jogokat semmibe véve vagdalkozik. A menekülő emberek után - miután a menekültellenes gyűlöletkampány alábbhagyni látszik - a civilek ellen fordult” – figyelmeztetett Németh kijelentése kapcsán az Eötvös Károly Intézet. Majtényi Lászlóék szerint azonban a civilektől - szemben a szerencsétlen sorsú menekülő emberekkel - a NER-nek van oka tartani, mert ilyen eszközökkel nem tántoríthatóak el attól, hogy végezzék a dolgukat és szembesítsék a kormányzatot a jogállami és emberi jogi alapértékekkel.

Tüntetés a civil szervezetek mellett 2015 őszén FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Tüntetés a civil szervezetek mellett 2015 őszén FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Facebook-oldalán bejelentette, pártja nevében törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben azt követeli, „takarítsuk el Németh Szilárdot a közéletből!”. Az ellenzéki politikus meggyőződése, hogy a civilek elleni aljas uszítás nem csak káros, hanem veszélyes is a magyar demokráciára nézve. Aki ilyet tesz, támogat, nyilatkozik, annak távoznia kell a közéletből, vissza kell adnia a mandátumát, „és nem mellesleg ezer óra önkéntes munkát kell végeznie egy valódi civil szervezetnél”. Szabó emellett a kormány szócsöveként működő álcivilek átvilágítására és vagyonosodási vizsgálatát is javasolja.

Az Együtt lapunkkal azt közölte, február 2-i Orbán-Putyin-szövetség elleni füttykoncertjén kiáll az önkény és a civil szervezetek vegzálásával szemben is.

.A civil szervezetek elleni kormányzati hadjárathoz legyen elég annyi, hogy Orbán Viktor egyetemi szakdolgozatának címe a következő: "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)". Korábban elérhető volt a kormányfő honlapján, de mára levették. Kár érte. Pedig a civilek most tanulhatnának belőle. Erre tegnap, szintén közösségi oldalán hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő. Orbán Schmitt Pál plágiumbotránya után hozta nyilvánosságra szakdolgozatát, amelyben a lengyel Szolidaritás fejlődését és sajátosságait elemezte.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a szakdolgozatot nem tüntették el, a weboldal megújulása miatt fordulhatott elő, hogy az archívum bizonyos anyagai nem hozzáférhetőek. Azt ígérte, hogy a diplomamunkát a lehető leghamarabb újra elérhetővé teszik.

A TASZ nem ijedt meg
Miután a kormány nyíltan hadat üzent a civil szervezeteknek, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebookon jelezte, hogy továbbra is megvédi ügyfeleit és minden magyar állampolgárt a hatalom túlkapásaival szemben. „Nem tudjuk, pontosan mit tervez a kormány a civilek ellen, de nem ijedtünk meg” – üzenték. A TASZ 1994 óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. 2007-ben Orbán Viktort védték másodfokon egy ellene indított személyiségi jogi perben. Az ellenzékben lévő Fidesz elnökét akkor az igazságügyi tárca azért perelte be, mert Orbán kijelentette, a rendőrök a 2006-os események alatt utasítást kaptak arra, hogy brutálisan menjenek neki a tüntetőknek. A másodfokú tárgyaláson Schiffer András, a TASZ akkori ügyvédje védte. Miniszterelnökként Orbán nyilván nem szereti a TASZ-t, hiszen tavaly a szervezet segítségével derülhetett ki, hogy 2014-ben személyesen rendelte el a norvég alapos civilek vegzálását. Az LMP volt társelnöke szerint provokáció, blöff, nettó kommunikációs hadjárat a fideszes politikus ámokfutása. Schiffer a hvg.hu-nak állította, "ennyire hülye, még Németh Szilárd sem lehet".

Fazekas Ágnes

Lájkoljon minket a Facebook-on is!